Budi dio naše mreže

Isusove riječi i djela idu za tim da pomognu, spase cijelog čovjeka: njegovo tijelo, duh i dušu. On želi da ljudima već na zemlji bude dobro i lijepo. Zato su njegovi savjeti, zapovijedi, upute… najbolji primjer uspješne terapije koja želi čovjeka osloboditi umišljenih iluzija i staviti ga u borbu svakodnevnog života. Ovih deset zapovijedi duhovnoga rasta mogu vam pomoći na tome putu!

/ hk

Isus, spasitelj i otkupitelj svijeta, mnogima je pomogao u ovozemaljskim duševnim i tjelesnim potrebama. Mnogima je vratio mir duše. Svojim je riječima i djelima postavio temeljne principe uspješne psihoterapije koja je i danas veoma aktualna.

Mnogima je pomogao da upoznaju sebe, da se prihvate, zavole, da se mijenjaju, žive u istini, da imaju ispravnu savjest, da znaju prihvatiti i osmisliti svoju patnju, da budu istinski slobodni, da žive s drugima u ljubavi, i što je najvažnije, da ljube Boga iznad svega, kao i da znaju u ovome životu zaslužiti onaj vječni.

Ovih deset zapovijedi plod su kateheze koju je gvardijan franjevačkog samostana i župnik župe sv. Eufemije u Kamporu fra Ivan Gavran održao članovima Pokreta za život, svećenicima i redovnicama otoka Raba.

1. Upoznaj samoga sebe

Sama Biblija kaže da “nema čovjeka koji ne griješi”, a najbolje je sredstvo u procesu boljeg upoznavanja samoga sebe – ispit savjesti. S njim ulazimo u svoju dušu i otkrivamo razloge zašto se tako ponašamo. Nema boljeg puta upoznavanja samog sebe od dubinske refleksije i priznanja da je svatko od nas grješnik.

2. Prihvati sebe

Razlog prihvaćanja sebe stoji u činjenici da nas je Bog stvorio i da nas voli. Ako me Bog voli i prihvaća takvog kakav jesam, onda nema razloga da se i ja ne prihvatim. Tada prihvaćam sebe kao Božje djelo. Dobro je da postojim.

3. Zavoli sebe

Naš nas Otac nebeski neizmjerno voli i za nas se brine. Voljeni smo od Boga, pa trebamo onda i sami sebe voljeti, jer nas On voli. I naravno volim sebe jer sam Božje stvorenje.

4. Promijeni sebe – obrati se

Isus nas poziva na obraćenje koje treba biti intelektualno, emocionalno i nagonsko. Možemo slobodno reći: sve mogu u onome koji me jača.

5. Živi u istini

Istina najprije boli, učini nas jadnima, ali onda nas oslobodi, omogući nam otvaranje Bogu i ljudima. I zato govorimo istinu, jer je Bog na našoj strani.

6. Imaj čistu savjest

Prihvatimo istinu o svom grešnom stanju i tražimo izlaz. Savjest nas poziva da se vratimo Bogu, koji oprašta onomu tko se iskreno kaje. Biblija nas na puno mjesta poziva na čistu savjest: “Čuvaj vjeru i dobru savjest” te nam daje do znanja da Bog od nas očekuje da imamo “ljubav iz čistog srca, dobre savjesti i iskrene vjere”. Nikada nemojmo raditi protiv svoje savjesti.

7. Vjerom osmisli svoje patnje

Najtežu borbu čovjek mora voditi sa samim sobom, jer nam je život obasut mnogim poteškoćama, križevima. No, snaga vjere nadilazi moć sugestije jer čovjeku otkriva njegove sposobnosti: razum i srce. Istinska vjera je moć u nemoći.

Bog nije želio križ, on je posljedica grijeha. Bog je po Kristu tu da nam pomogne nositi one kri­ževe koje ne možemo izbjeći i zato vjerujmo u Boga Oca svemogućega.

8. Opraštaj da u sebi imaš ljubavi

Biblija nas uči kako trebamo srdžbu pametno izraziti, s njome se boriti protiv nepravde, a mržnju nadvladati ljubavlju, čak i prema svojim neprijateljima, kako nas potiče Isus. I zato opraštajmo svima koji su nas uvrijedili.

9. Budi slobodan

Izvor slobode je sam Bog. Što je čovjek bliži Bogu, to je slobodniji. Prava sloboda je unutarnja sloboda duše, u kojoj se čovjek odlučuje za dobro, za rast života u punini. Zato udišimo slobodu djece Božje, a izdišimo razne ovisnosti.

10. Ljubi Boga iznad svega, a svoga bližnjega kao sebe samoga

U ovome svijetu su potrebne vjera, nada i ljubav. Najveća je od njih ljubav jer ona ostaje za vječnost i potrebno je najprije povjerovati u Božju ljubav prema nama da bismo mogli na nju odgovoriti. Sveti Ivan apostol kaže: “Nismo mi ljubili Boga, nego je on prvi ljubio nas”. I u ljubavi nema straha, jer savršena ljubav izgoni strah.

Borba svakodnevnog života

Isusove riječi i djela idu za tim da pomognu, spase cijelog čovjeka: njegovo tijelo, duh i dušu. Želi da ljudima već na zemlji bude dobro i lijepo.

Zato su njegovi savjeti, zapovijedi, upute… najbolji primjer uspješne terapije koja želi čovjeka osloboditi umišljenih iluzija i staviti ga u borbu svakodnevnog života.

Ova Isusova metodologija predstavlja izvrsni model uspješnog hoda na našem putu prema duhovnom razvoju, koristeći se obilnim duhovnim bogatstvom koje nam nudi Biblija.

Izvor: Biskupija Krk 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja