Budi dio naše mreže

U Evanđelju po Mateju Isus govori svojim učenicima: "Zaista, kažem vam, ako imadnete vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: `Premjesti se odavde onamo!`, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće." (Matej 17,20). Legenda kaže da je jedan svetac doslovno tražo Boga da pomakne planinu.

/ mk

Sveti Grgur Čudotvorac povjerovao je Bogu na riječ, tražeći od njega da pomakne planinu, donosi Aleteia.

U Evanđelju po Mateju Isus govori svojim učenicima: “Zaista, kažem vam, ako imadnete vjere koliko je zrno gorušičino te reknete ovoj gori: `Premjesti se odavde onamo!`, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće.” (Matej 17,20)

Većina biblijskih komentatora objašnjava da Isus pokušava ilustrirati nešto i da ne izaziva svoje učenike da počnu pomicati planine.

No, prema legendi, postojao je barem jedan svetac koji je vjerovao Isusu na riječ.

Sveti Grgur Čudotvorac bio je biskup iz 3. stoljeća u Cezareji koji je postao poznat po svojim brojnim čudima, kako objašnjava Katolička enciklopedija: “Mnoga čuda koja su mu priskrbila naslov  Thaumaturgus (Čudotvorac) nedvojbeno su izvedena tijekom ovih godina. Ako je itko ikad zaslužio naslov “čudotvorca”, Grgur je imao pravo na njega.”

Dnevni misal sv. Andrije ide korak dalje i objašnjava jedan takav događaj koji se temelji na raznim legendama iz njegova života. Njegova je vjera bila “sposobna pomicati planine”, a postoji legenda prema kojoj je doista postigao svojim molitvama, da se planina pomaknula da bi ostavila mjesta za izgradnju crkve.

Postoje dodatne priče koje govore da je promijenio tok rijeke ili isušio močvaru u tom području.

Jesu li se ovi događaji povijesno dogodili ili ne, stvar je rasprave, ali istina iza priče je da je sveti Grgur imao vjeru “kao zrno gorušičino” i vjerovao je Bogu u svemu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja