Budi dio naše mreže

Oprostom oslobođene: "Velike su to duhovne borbe, ali su i veliki blagoslovi i milosti"

Udruga "Hrvatska za Život" i ove jeseni u nekoliko hrvatskih gradova organizira program "Oprostom oslobođene" u obliku duhovnih vježbi za žene koje su ranjene iskustvom pobačaja. Program je to za iscjeljenje rana uzrokovanih post-abortivnim sindromom koji nastaje nakon iskustva spontanog ili namjernog pobačaja. Za Hrvatsku katoličku mrežu o plodovima programa posvjedočila je voditeljica Lidija Dugan.

/ Hana Kilijan

Mnoge žene koje su prošle ovaj program svjedoče kako su, razmatrajući Božju riječ te uz blagoslove i milosti koje nam pružaju sveti sakramenti, doživjele oprost i oslobođenje od dugogodišnjih teških emocija i tereta kojima su, uslijed posljedica pobačaja, bile izložene. Pod geslom “Ja ću te iscijeliti, rane ti zaliječiti” (Jr 30, 17), duhovni sadržaji bit će održani i u Varaždinskoj biskupiji i to u gradu Ludbregu, od 26. do 29. rujna.

Voditeljica programa Lidija Dugan, kao članica inicijative „40 dana za život“, susretala se s brojnim ženama koje su imale iskustvo pobačaja.

“Molile su nas za pomoć. Htjele su sudjelovati u inicijativi i organizirati bdijenja, ali kako su i same nosile ranu pobačaja, to im je bilo jako teško. U molitvi sam tražila odgovor kako im pomoći. Naišla sam na program kojeg je svjetska organizacija za istraživanje post-abortivnog sindroma proglasila jednim od najučinkovitijih. Stupila sam u kontakt s autoricom programa i ona je dala isključivo pravo na prijevod i korištenje programa uz prilagodbu za naše područje”, istaknula je Lidija Dugan.

Tribina o post-abortivnom sindromu u Zadru / Foto: Facebook

Program se provodi od 2015., a prva grupa žena okupila se u Vukovaru. Program se ubrzo proširio po cijeloj Hrvatskoj. U brojnim samostanima i pastoralnim centrima osnovane su grupe podrške, a sam program predstavljen je na brojnim tribinama.

“Program se može provoditi kroz duhovne vježbe u šutnji u trajanju od tri do četiri dana ili kroz deset tjedana u kojim se jednom tjedno sastajemo. Bilo je i nekoliko slučajeva gdje su žene sudjelovale telefonski jer su bile spriječene biti s nama. Njima bismo unaprijed poslali materijale pa bismo se nakon određenog vremena telefonski čuli i saželi dojmove”, istaknula je naša sugovornica.

Bog progovara njihovim srcima i lome se okovi!

Voditeljica programa ističe kako je, prema dosadašnjim iskustvima, program zabilježio stopostotnu učinkovitost.

“Svaka žena uglavnom dobije ono po što je došla. Prilikom prijave prije samoga seminara žene naglase što očekuju od programa. Najčešće žele osjetiti oprost, mir, radost, žele se povezati s tim djetetom. Po završetku programa, one uglavnom posvjedoče da su upravo to i dobile. Do sada smo imali dvadesetak grupa. Uvijek bude jako emotivno i dramatično. Velike su to duhovne borbe, ali su i veliki blagoslovi i milosti”, istaknula je Lidija.

Lidija Dugan i liječnik Ivan Zmijanović na tribini u Zagrebu / Foto: Facebook

U Vukovaru, Osijeku, Ludbregu, Splitu i Zagrebu program se redovito provodi.

Lidija Dugan i fra Ante Vučković / Foto: Facebook

“Program pomaže i onim ženama koje su prošle kroz iskustvo spontanog pobačaja. Imamo iskustva žena koje su došle mjesec dana nakon pobačaje, ali i onih koje su došle nakon 40 godina te su dugi niz godina šutjele o tome. Ako je žena u okruženju koje joj govori kako pobačaj nije strašan, da nije jedina koja je to učinila te da je to zakonom dopušteno, teško se odluči tražiti pomoć. Ipak, ona u svojoj duši osjeća bol i zbog toga odluči potražiti pomoć“, istaknula je voditeljica programa.

“U početku, kad se okupimo, na njihovim se licima vidim sram i nepovjerenje. Osjećaju krivnju i strah. Kako vrijeme odmiče, prolazeći zajedno s Gospodinom biblijske tekstove sve postaje lakše. Bog progovara njihovim srcima i lome se okovi”, istaknula je naša sugovornica.

Ja ću te iscijeliti, rane ti zaliječiti (Jr 30, 17)

Službeni asistent udruge “Hrvatske za život”, pa tako i ovoga programa, je pater Marko Glogović. No, na mjestima gdje se program održava, svećenici su uvijek na raspolaganju za ispovijed i duhovne razgovore.

“Bilo je i žena koje nisu primile sakramente pa su nakon završenog programa tražile način kako da uđu u zajedništvo s Katoličkom crkvom. Mnogo je plodova”, zaključila je Lidija Dugan.

 

Foto: Varaždinska biskupija

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja