Budi dio naše mreže

Pogledao me kao da sam rekao da idem izraditi svemirski brod. Odgovorio je s mješavinom iznenađenja i divljenja: "Super je što pomažeš svojoj ženi. Ja ne pomažem svojima, jer kad to učinim, ona ne pokazuje zahvalnost, na primjer prošli tjedan sam oprao pod, a nisam čuo ni hvala."

/ md

Misionar Krvi Kristove pater Stjepan Ivan Horvat na svojim je društvenim mrežama objavio zanimljivu priču o odnosu kakav bi trebali njegovati muškarac i žena u braku da bi odnos bio kvalitetan i ispunjen. U nastavku prenosimo objavu p. Horvata.

U popodnevnim satima navratio je prijatelj. Uz kavu smo razgovarali o životnim i svakodnevnim stvarima. U jednom sam trenutku rekao: “Pričekaj malo, idem oprati suđe i odmah se vraćam.” Pogledao me kao da sam rekao da idem izraditi svemirski brod. Odgovorio je s mješavinom iznenađenja i divljenja: „Super je što pomažeš svojoj ženi. Ja ne pomažem svojima, jer kad to učinim, ona ne pokazuje zahvalnost, na primjer prošli tjedan sam oprao pod, a nisam čuo ni hvala. ”

Ne radi se o pomoći, jer imamo podjelu odgovornosti.

Sjeo sam natrag i objasnio mu da ne “pomažem” svojoj ženi jer mojoj ženi ne treba pomoćnik – treba joj suprug. Ne radi se o pomoći, jer imamo podjelu odgovornosti. Živimo zajedno u kući, pa je očito da čistim ovu kuću jer je i prljam.

Nisam pomoćnik svojoj ženi u kuhinji jer ako i ja moram jesti moram i kuhati.
Nisam pomoćnik svojoj ženi koji pere suđe – to činim jer i ja prljam tanjure, čaše i vilice.
Nisam pomoćnik svojoj ženi oko djece, jer to su i moja djeca i to je i očeva dužnost.
Nisam pomoćnik svojoj ženi u pranju, vješanju ili slaganju odjeće – to činim jer je to i moja odjeća i odjeća moje djece.

Kada si joj zadnji puta rekao: “Odlično, dušo! Fantastična si!”?

Ja nisam “pomagač” u kući, ja sam dio toga. Što se zahvalnosti i zahvale tiče, pitao sam prijatelja kada je zadnji put zahvalio supruzi, kad je završila s čišćenjem kuće, pranjem rublja, mijenjanjem posteljine, kupanjem djece, kuhanjem, brigom o ostalom…

Kada si joj zadnji puta rekao: “Odlično, dušo! Fantastična si!”?

Ova vam se priča čini apsurdnom? Neprimjerenom? Zašto očekujete nagrade i pohvale kad jednom u životu operete pod? Jeste li se pitali o tome? Možda je to zato što naša kultura još uvijek nalaže da je briga o kući ženska odgovornost i da muškarac ne mora sudjelovati u tome. Zahvalite svojoj supruzi kako biste željeli da vam se zahvali. Krećite se, ponašajte se kao pravi supružnik, a ne kao gost koji dolazi samo jesti, spavati, okupati se i zadovoljiti tjelesne potrebe… Osjećajte se kao kod kuće. U svojoj kući!

Prava promjena u našem društvu počinje u našim domovima, gdje učimo naše sinove i kćeri iskrenom zajedništvu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja