Budi dio naše mreže

Od džamije do crkve Sv. Ante Padovanskog

Odlaskom Osmanlija s područja Drniša u 18. stoljeću, franjevci su prenamijenili džamiju Halila hodže u crkvu Sv. Ante, a s obzirom da se Drnišani utječu sv. Anti stoljećima, crkva posvećena upravo njemu preuzela je ulogu župne crkve u kojoj se i danas vjernici okupljaju i kliču: "Sveti Ante, moli za nas!"

/ at

Crkva Sv. Ante Padovanskog u Drnišu nastala je tako što je centralna građevina džamije nadogradnjom dobila izduženi oblik te je sredinom 19. stoljeća također nadograđen prostor za vjernike, dok je svetište sagrađeno 1907.

Na pročelju crkve sačuvani su izvorni prozori, vijenac od kamena i zazidana vrata, a u unutrašnjosti je vidljiva tursko-maurska ornamentika. Jugozapadno od crkve podignut je zvonik. Uz oltar sv. Ante od 1689. u crkvi je bio također oltar Gospina Uznesenja, a od 1709. i oltar sv. Petra. Glavni oltar od mramora na kojem je barokni kip sv. Ante izradio je splitski altarist Zeffirino Grassi 1910. 

Tijekom Domovinskog rata granatiran je i pogođen zvonik sv. Ante koji je pao po prednjem dijelu crkve te je urušio, a crkva i inventar su uništeni. Crkva je danas pod državnom zaštitom te je, kao spomenik kulture, obnovljena zajedno sa zvonikom uz državnu pomoć. Barokni kip sv. Ante pohranjen je u samostanu na Visovcu, a na njegovo mjesto je postavljen novi, dar tadašnjeg gradonačelnika Ante Dželalije. 

Svetac svega svijeta i dalje živi među nama, ali još više za nas.”

Ispred crkve je 1988. postavljen Meštrovićev brončani kip sv. Ante koji je također uništen u Domovinskom ratu te je sačuvana jedino svečeva ruka. Zalaganjem franjevaca Provincije Presvetog Otkupitelja i fra Ivana Maletića postavljen je novi odljev koji se čuva u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Iz preglednog rada Antonije Tomić “Osmanska ostavština u Drnišu: od džamije Halila hodže do crkve sv. Ante Padovanskog”

Crkva Sv. Antuna Padovanskog u Drnišu / Foto: Facebook Gradski muzej Drniš

Crkva Sv. Antuna Padovanskog u Drnišu / Foto: Facebook Gradski muzej Drniš

Novi kip sv. Antuna kod župne crkve / Foto: Facebook Gradski muzej Drniš

Iako nije zaštitnik grada ni patron župe, svetkovina sv. Antuna, “sveca svega svijeta”, u Drnišu zauzima posebno mjesto, kako pišu i franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja. Na blagdan sv. Antuna Padovanskog najveći broj vjernika iz župe i okolice dolazi na liturgijsko slavlje u Drniš te se utječu zagovoru tog popularnog sveca. 

“Uistinu, ovaj svetac je svetac svega svijeta. Nerijetka je činjenica kako ga u raznim krajevima svijeta štuju i muslimani, a providnost Božja je htjela da u našem gradu svoj zagovor dijeli iz nekadašnje džamije”, napisali su franjevci na svojoj mrežnoj stranici još 2010. kada je mnoštvo vjernika došlo proslaviti ovaj poseban blagdan te zaključili: “Iako je od njegove smrti prošlo više stoljeća, ‘svetac svega svijeta’ i dalje živi među nama, ali još više za nas. (…) I na kraju, što reći ako ne opet i ponovno uskliknuti: “Sveti Ante, moli za nas!”

Drniš: Proslava blagdana sv. Antuna Padovanskog 2010. / Foto: Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja