Budi dio naše mreže

Mnogo je poruka i prijedloga što trebamo činiti u korizmenom vremenu i čega se trebamo odreći. Rijetko se zapravo zapitamo što napraviti kada se ne pridržavamo pokore i posta te je li netko veći vjernik ako se odrekao više stvari ili navika. Odgovor na ova pitanja putem društvenih mreža pružio je humoristični svećenik o. Goyo Hidalgo iz Los Angelesa.

/ Filip Ećimović

Otac Goyo Hidalgo jedan je od svećenika koji su se posvetili evangelizaciji putem društvenih mreža. Tijekom javnih nastupa o. Goyo se najčešće služi humorom kako bi pokazao da je moguće biti svećenik i imati smisla za humor. Na svojem Twitter profilu tako je govorio o tome kako svojem bratu u Kristu “pomaže” s pokorom te da ljudi tijekom korizme biraju loše dijete.

O. Goyo katolički je svećenik koji živi u gradu Carsonu u Kaliforniji, a djeluje na teritoriju crkve svete Filomene.

Nakon što je zainteresirao svoje pratitelje tweetom u kojem piše da nije izdržao ni 24 sata u korizmi prije nego li je prekršio korizmeni post i ostao užasnut time što je pojeo čokoladu, o. Goyo je na mnoge komentare ponudio objašnjenje smisla korizmenog posta.

O. Goyo Hidalgo/Foto: Facebook službena stranica

Humoristični svećenik približio je pravi smisao korizme i odricanja kroz 11 koraka:

1. Odricanje tijekom korizme ne čini nas boljima od drugih. Kad bi to bila istina, korizma bi bila natjecateljski televizijski program. Valjanost korizme ne ovisi o tome čega se sve odričemo – kao da je odricanje od alkohola svetije nego odricanje od kruha ili čokolade. Korizma nije natjecanje!

2. Pokora postaje dijetom ako se naša srca ne mijenjaju – ako nas ne mijenja na bolje. Ono što nekima predstavlja poteškoću, za druge ne mora biti tako. Zbog svoje bolesti ja ne konzumiram alkohol, stoga odricanje od piva meni ne predstavlja žrtvu.

3. Možeš se odreći nećega specifičnog…deserta, gaziranog pića ili čak kave (Posebno molim za one koji se odriču kave). Birati specifične stvari dobro je zbog toga što odluke možemo lakše zapamtiti, ali uvijek moramo misliti kako tu promjenu učiniti trajnom i kako nam to može pomoći u duhovnom rastu.

4. Dodaj nešto duhovno u svakodnevicu. Odrekni se tračanja, donošenja suda o drugima, eksplozivne naravi, psovke. Nemoj se samo odricati, usvajaj navike poput: više vremena za molitvu, odlaganja mobitela po strani tijekom dana, posjeti nekoga tko je bolestan i sam. Sve se svodi na zdrave navike i disciplinu.

5. Žrtva nije laka, ali ju činimo zbog onih koje volimo. Odričemo se našeg vremena, ponekad novca i udobnosti, i činimo to na prirodan način – iz ljubavi. S takvim postupcima imamo mnogo iskustva. Pogledajte samo mnogobrojne roditelje koji se žrtvuju za svoju djecu i to čine po cijele dane iz ljubavi.

6. Moj otac se znao pretvarati da ne voli čokoladu kako bih ja uzeo posljednji komadTo je činio iz ljubavi. Nikad nisam pomislio da mu kažem kako je njegova žrtva nizašto, da se jednostavno odrekao čokolade i da želim više od toga. Ne, za njega je to bilo autentično odricanje…iz ljubavi.

Foto: Facebook službena stranica

7. Odricanje od malih specifičnih stvari poput kave i gaziranih pića nije radi toga da vidimo koliko možemo izdržati. Ovdje se radi o stvaranju discipline – vježbanju koje će vam omogućiti da budemo slobodni od stvari koje nam se čine potrebnima, ali to zapravo nisu. Vježbamo se kako bi bili bolji – bili svetiji.

8. Smisao je u tome da svojim odricanjem postajemo svjesniji Kristove žrtve. To nam daje disciplinu kako bismo stali na kraj lošim i stekli svetije navike. Također nam pruža priliku da razmišljamo o svojim grijesima i vježbamo se u disciplini kako ne bismo posrnuli.

9. I doći će trenutak kad bismo mogli posrnuti, a to je bio smisao dijeljenja ove objave s vama. Ne kako bismo se natjecali s drugim ljudima tko više posti, već da nas ohrabri da i kada posrnemo i padnemo, ustanemo i iznova pokušamo. To je vježbanje discipline kako bismo postali bolji.

10. Još se mnogo toga može reći o korizmi, pokori i odricanju. Mnoštvo je knjiga o ovoj temi. Nadam se da ako ste već posrnuli i pali, da ćete pokušavati iznova dok to ne postane vaša sveta navika tijekom cijele godine, bilo da se odričete alkohola, čokolade, tračanja, laganja ili vrijeđanja vozača na autocesti.

11. Disciplina kojoj nas uči pokora pomaže nam razvijati kreposti. Više vremena za molitvu. Strpljenje. Biti uviđajniji. Čitati više duhovne literature, odlaziti na misu svakodnevno ili češće pristupati sakramentu svete ispovijedi. Želim svima vama prekrasno putovanje prema svetosti kroz korizmu i cijelu godinu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja