Budi dio naše mreže

Obveze bismo ukinuli i izmislili nova "prava" koja nam nikada nisu donijela bolji život, i još manje će nam donijeti vječni život.

/ im

Karmelićanin Krešimir Josip Bahmec na svojim je društvenim mrežama objavio je tekst o važnosti Zakona. U nastavku prenosimo cijelu objavu.

Živimo u vremenu “sloboda”, “izbora”, “prava”…i što nas još priječi da to u potpunosti ostvarimo? Možda Bog? Moguće da nam još jedino On stoji na putu života i tamo neki molitelji i njihova Crkva koji se pozivaju na neke Njegove zakone. Jer ako ukinemo Boga, sve je dozvoljeno….osim tog Boga zar ne?

Današnje evanđelje priča o ispunjenju Mojsijeva, tj. Božjeg Zakona. Ako nam je Mojsije objavio Božju volju, čemu je njegov Sin morao dolaziti? Jesmo li krivo shvatili Zakon, pojednostavili ga ili napustili…donijevši neke svoje, nove zakone…prilagođene vremenu, koje je, eto ti ga, stvorio Bog, Onaj koji je tvorac i Gospodar vremena.

Jesmo li krivo shvatili Zakon, pojednostavili ga ili napustili…

Nije li taj Isus sa današnjim riječima iz Matejeva evanđelja: “Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom.” (Mt 5,19) malo pretjerao, radikalizirao ionako težak, zahtjevan život…ili je ipak u pravu… Što je pokazala povijest kada smo se odmakli od Božjih zakona? Nije li ukidanje moralnih zakona dovelo do propasti civilizacija? Nije li se inflacija vrednota pokazala kao najskuplji život? Je li odustajanje od radikalnosti evanđelja ustvari izdaja evanđelja? I zar nije zaborav najslabijih i šutnja na nemoćne najveći zločin?

Obveze bismo ukinuli i izmislili nova “prava” koja nam nikada nisu donijela bolji život, i još manje će nam donijeti vječni život.

Kako se to sve događa periodički kroz svu povijest? Možda jer smo skloni birati samo što nam paše, što je lakše, život bez žrtve, ne prihvaćamo patnju, odbijamo krepostan život, ne živeći već umirući… Obveze bismo ukinuli i izmislili nova “prava” koja nam nikada nisu donijela bolji život, i još manje će nam donijeti vječni život.

“Nisam došao ukinuti Zakon”…(koji smo mi ukinuli)…”nego ispuniti.” (Mt 5,17) Ispuniti onime što smo ukinuli: pravednost, žrtva, dobra djela, ljubav. Zar je cijena tog odbačenog Zakona Ljubavi trebala biti tako visoka? Jer naši ga grijesi osudiše, naše pokvarenosti razapeše…i nije li nam Isus želio reći da je svaki zakon za naše dobro i da je vrijedan žrtve, poslušnosti i da se taj zakon ustvari zove ljubav. Nesebična ljubav.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja