Budi dio naše mreže

"Tko želi voljeti, mora biti spreman trpjeti, mora biti spreman primiti šamare, ali ne smije poreći da ga ti udarci bole, niti smije šutjeti ako ga se nepravedno optužuje. Moramo biti oprezni, međutim, da nas ta patnja ne dovede do toga da se osvećujemo, već da nas dovede do ljubavi koja se daje čak i onima koji je ne zaslužuju, jer je to jedini način koji može neprijatelje pretvoriti u prijatelje", piše fra Mario Berišić, mladi franjevac kapucin na svojim društvenim mrežama.

/ im

Ljubiti, dobro činiti, blagoslivljati i moliti za neprijatelje je najveći kamen spoticanja u našem kršćanskom pozivu. Dovoljno je da nas neko krivo pogleda, da nam netko uputi neku krivu riječ mi smo već spremni uzvratiti istom mjerom ako ne i žešće, a Isus nas poziva da na zlo uzvraćamo dobrim ako želimo raskinuti lanac grijeha mržnje i neprijateljstva. Vatra se nikako ne gasi dolijevajući benzin ili nešto zapaljivo. Mržnja i zlo koje nam netko čini je pomanjkanje ljubavi, a tamo gdje nema ljubavi kaže sv. Franjo: “unesi ljubav i naći ćeš ljubav.”

Vatra se nikako ne gasi dolijevajući benzin ili nešto zapaljivo.

Na žalost najveća prepreka u tome da postanemo milosrdni kao Bog i da postanemo jednaki njemu je naš ponos koji često izlazi na vidjelo kad smo na raskršću oprosta i mržnje. Naravno da nije lako ljubiti, blagoslivljati, dobro činiti i moliti za one koji nam čine zlo, ali onaj koji u sebi nosi ljubav on ne dozvoljava da njime ovlada mržnja, ne zbog toga što želi sebično ostati u svom nekom miru, već zbog toga što je svjestan da je i on sam bio potreban ljubavi i oprosta, te je sve to našao u srcu Boga koji je na njega izlio svoje milosrđe.

Tko želi voljeti, mora biti spreman trpjeti, mora biti spreman primiti šamare, ali ne smije poreći da ga ti udarci bole, niti smije šutjeti ako ga se nepravedno optužuje.

Voljeti neprijatelja ne znači da ne doživljavamo njegovu težinu, ne znači da ne osjećamo tugu i bol dok nas vrijeđa. U stvari, tko više ne osjeća bol dok ga neprijatelj mrzi, taj je zapravo anestezirao svoju dušu, počinio je duševno samoubojstvo. To nije ljubav koju nas Isus uči. Tko želi voljeti, mora biti spreman trpjeti, mora biti spreman primiti šamare, ali ne smije poreći da ga ti udarci bole, niti smije šutjeti ako ga se nepravedno optužuje. Moramo biti oprezni, međutim, da nas ta patnja ne dovede do toga da se osvećujemo, već da nas dovede do ljubavi koja se daje čak i onima koji je ne zaslužuju, jer je to jedini način koji može neprijatelje pretvoriti u prijatelje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mario Berišić (@framario.berisic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja