Budi dio naše mreže

Nemam interesa posjedovati jahtu, voziti Ferrari ili kupiti kuću za odmor na luksuznom mjestu. Ali mislim da postoji istina u načelu poduzimanja vjerom ispunjenih, odvažnih i radikalnih čina, posebno kada se radi o tome da ih Bog koristi.

/ dz

Nemam puno koristi od gurua uspjeha, ali jedna ideja za koju sam čuo prije mnogo godina ostala je u meni. Na pitanje o tajni promjene govori o poduzimanju “velikih akcija”. Često ne ostvarujemo svoje snove jer smo previše polovični i plašljivi da ih ostvarimo, piše Sam Guzman s portala Catholic Gentleman.

Razmišljamo o tome što bismo htjeli učiniti beskrajno, ali nikada ne djelujemo odvažno kako bismo stvari učinili, pa nas unutarnji otpor koji osjećamo sprječava da zaista živimo do svog punog potencijala. Poduzmite “veliku radnju” i stvari će se početi mijenjati.

Nemam interesa posjedovati jahtu, voziti Ferrari ili kupiti kuću za odmor u Palm Beachu. Ali mislim da postoji istina u načelu poduzimanja vjerom ispunjenih, odvažnih i radikalnih čina, posebno kada se radi o tome da ih Bog koristi.

Zamka beskrajnog razlučivanja

U svojim putovanjima i razgovorima naišao sam na previše mladića punih potencijala koji u životu ne rade ništa. Oni su fizički sposobni, inteligentni i posjeduju duboku predanost Kristu i Njegovoj Crkvi. Vole Isusa i žele Mu služiti, a najbolje godine u životu su pred njima. Pa ipak, duboko se boje učiniti bilo što. Završavaju fakultet i godine prolaze, ali ne približavaju se raspoznavanju Božje volje.

Ponekad razmišljaju o sjemeništu, ali postaju nervozni i nazaduju. Možda razmišljaju o vjenčanju, ali ne mogu skupiti hrabrosti da djevojku pozovu van. Čak i ako izraze interes za mladu ženu, ponekad se zabavljaju godinama, a da se ne približe stvarnoj predanosti braka.

Jednog dana, nakon godina besciljnog i beskrajnog „probijanja“ nepoznate budućnosti, ti se mladići probude i shvate da su im neke od najboljih godina u životu prošle. Pitaju se zašto im Bog još nije otkrio svoju volju. Zbunjeno podižu ruke, mole još nekoliko devetnica u nadi prosvjetljenja, a možda se i vraćaju u roditeljski dom. Neutralizirani i beskorisni su u službi Bogu.

Kako Božja volja (zapravo) djeluje

Pogreška ovih mladića je ta što očekuju da će im Bog u petama ostaviti petogodišnji plan ili će im možda govoriti iz zasljepljujućeg oblaka govoreći im što točno sljedeće učiniti. Ali velika većina vremena to ne funkcionira na taj način. Čak i letimičan pogled na velikane i žene Biblije te velike heroje i svece Crkve otkriva da se Božja volja češće razabire samo jednim sredstvom: djelovanjem.

Samo učinite nešto i stvari će vam postati jasnije. Radnja pojašnjava stvari. Niste sigurni jeste li pozvani u svećeništvo? Posjetite sjemenište i možda se čak i upišite. Ako niste pozvani, a doista tražite Božju volju, On će vam na vrijeme pokazati da to nije vaš poziv.

Unsplash

Želite li se vjenčati? Pronađite čestitu, privlačnu djevojku i zamolite je da izađe. Ako molite i uistinu tražite Božju volju, On će vam na vrijeme pojasniti ako vam ne odgovara ili brak nije vaš poziv.

Ponašajte se s vjerom i vaša će vjera biti nagrađena. Isus je put učinio jasnim: Tražite i naći ćete, kucajte i vrata će vam se otvoriti. No, što god učinili, nemojte pobožno sklapati ruke i moliti još nekoliko razboritih molitvi, nadajući se da će vam Bog poslati e -poštom detaljan plan vašeg života. Neće.

Unsplash

 

Ne možete propasti, možete samo steći iskustvo

Gledajte, život je ispunjen slijepim ulicama i ispravkama s tog cilja. To je više poput labirinta. Ponekad ne znamo da je krivo skretanje dok ne vidimo slijepu ulicu ispred sebe. Molitveno se krećemo u jednom smjeru i Bog jasno daje do znanja da to nije pravi put. Lako je pomisliti da su ove stranputice pogreške, ali to nije istina. Nema grešaka ako živite i djelujete u vjeri – samo ćete stjecati iskustvo i rasti u mudrosti.

Ipak, prečesto nas obuzima strah i sprječava nas da djelujemo. Očajnički želimo znati što je iza sljedećeg ugla kako bismo mogli kontrolirati ishod. Ali vjera ne funkcionira tako. Pročitajte 11. poglavlje Hebrejima. Svaki od velikih junaka vjere u ovom poglavlju nije imao pojma što Bog namjerava niti kamo ih vodi, a ipak su ih upotrijebili i zapamtili upravo iz razloga što su proizašli iz vjere.

Bog nije sadističko čudovište. On vidi naša srca i našu želju da mu ugodimo. Ako u molitvi tražimo Njegovu volju, nikada nas neće ostaviti razočarane. Za svaki korak naprijed koji učinimo u vjeri, Bog čini još tri koraka ususret nama. Ako u molitvi tražimo Njegovu volju, On će nam ispuniti želje našeg srca (vidi Psalam 37, 4 i Matej 6,33). Ali moramo djelovati ili će naš puni potencijal uvijek ostati samo to – neostvareni potencijal.

Otvorenost, povjerenje i djelovanje

Ne dopustite da vas duh tjeskobe drži vezanima i paraliziranima. Ne dopustite da vas glas sumnje i nagađanja nagrize dok ne podignete ruke u zbunjenosti i očaju. Ne budite poput ludog upravitelja u prispodobi koji je, potaknut strahom, pokopao svoj talent i bio ukoren od svog gospodara (Luka 19, 11-27).

Ne znate što Bog želi da radite u životu? Poduzmite masovne, nadnaravne radnje ispunjene vjerom. Drugim riječima: samo učini nešto.

Unsplash

Potražite savjet i na temelju najboljih dostupnih informacija odaberite tečaj i djelujte prema njemu. Iskoračite u vjeri i povjerenju, znajući da ste njegovani. Ali ostanite otvoreni za Božju volju. Labavo držite upravljač svog života i budite otvoreni za ispravke kursa.

Možete moliti i govoriti o želji Božje volje cijeli dan, ali dok ne djelujete, to su samo prazne priče. Vjera je glagol. Budite jaki i hrabri. Poduzmite velike mjere u vjeri i Bog vas nikada neće iznevjeriti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja