Budi dio naše mreže

Akademska slikarica Iris Mihatov Miočić naslikala je sliku svetog Josipa s Isusom, a dala joj je dva naziva: "Sveti Josip s Isusom" i "Svjetlosti patrijarha, moli za nas". U objavi na društvenim mrežama opisala je nadahnuće iz kojeg je nastala ova predivna slika. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

/ dt

“Sveti Josip s Isusom”
“Svjetlosti patrijarha, moli za nas”
Akril, 2021.

Slikala sam Sv. Josipa dok traje priprava za posvetu sv. Josipu, i jedan zaziv iz Litanija je obilježio sliku, pa sam joj dala dva naziva.

Iz Posvete sv. Josipu:
“U latinskoj verziji Litanija svetom Josipu zaziv Svjetlosti patrijarha glasi: Lumen Patriarcharum. Đavao mrzi svetog Josipa i njegovo svjetlo. Drugo Sotonino ime je Lucifer, što znači svjetlonoša… Poslije Isusa i Marije, nema osobe koju Sotona mrzi više od svetog Josipa. Budite blizu svetog Josipa i hodite u svjetlu!”

Današnje Evanđelje me podsjetilo koliko je važno hoditi s Bogom i Bogu se klanjati u duhu i istini. Svjetlost se spominje u Svetom Pismu, od početka stvaranja svijeta, pa sve do Otkrivenja, ono je znak Božjeg djelovanja i našeg poslanja kao djece Božje (“svjetlite kao svjetlila u svijetu”, Fil 2). Tko živi u laži i bježi od istine, ne prebiva u svjetlu.

Prorok Izaija piše o Luciferu: “Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda?” Otac laži nas strovaljuje u ponor, jer život u laži bez istine, obara nas.

Isus se zato otkriva kao Svjetlost svijeta, “Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.”

Iz posvete: “Sotona se boji našega duhovnog oca zato što je sveti Josip ponizno stvorenje od krvi i mesa, savršen odraz Oca svjetla. Sveti Josip je istinski i vječni svjetlonoša, ikona Boga Oca.”

Iz današnjeg Ivanovog Evanđelja:

“Svjetlost je došla na svijet,
ali ljudi su više ljubili
tamu nego svjetlost
jer djela im bijahu zla.
Uistinu, tko god čini zlo,
mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti
da se ne razotkriju djela njegova;
a tko čini istinu,
dolazi k svjetlosti
nek bude bjelodano
da su djela njegova u Bogu učinjena.”

Neka nam sv Josip bude uzor u svakodnevnici, primjer istinske poniznosti, a milosti koje primamo po njegovu zagovoru plod su njegova hoda u svjetlosti. Zato je svjetlo na slici prikazano kao ujedinjena aureola sv Josipa i Isusa; ono je simbol da naše sjedinjenje s Isusom, i s duhovnim ocem čini moćnu zaštitu od tame Zloga.

Sveti Josipe, Svjetlosti patrijarha, moli za nas!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja