Budi dio naše mreže

"Sate i dane meditiramo i analiziramo druge i drugačije, kritiziramo svaki njihov potez, preuzimamo ulogu medija i o drugima u javnost iznosimo svoje stavove i mišljenja, trudeći se svim silama kako bi previdili bilo koje dobro kojim dotični u ovom svijetu svijetli", dio je to teksta s. Katarine Maglice objavljenog na stranici sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara. Tekst uz dopuštenje uredništva prenosimo u cijelosti.

/ dt

U političkom, zajedničkom i osobnom životu umnožavaju se ministarstva svih vrsta i namjena. Svi smo mi ministri nekoga i nečega. Svako ministarstvo se diči svojom zadaćom i uspjehom, svojom važnošću za opće dobro čovjeka pojedinca i društva u cjelini. Svi se gledamo kroz bajkovite naočale kroz koje pojedinac ne vidi svoje pogreške, ni propuste, ne želi ih priznati ni za njih preuzeti odgovornost.

Složit ćete se sa mnom da najbolje od svih cvjeta ministarstvo tuđih poslova. Svatko od nas podliježe izazovu obavljanja, vrednovanja i kritiziranja tuđih poslova, uspjeha i neuspjeha, propusta i promašaja. Kod tolikih obaveza, čovjek ne stavlja sebe pred sebe, ni pred Boga, jer se iscrpljuje drugim, onim blizu sebe i onim malo dalje. Sate i dane meditiramo i analiziramo druge i drugačije, kritiziramo svaki njihov potez, preuzimamo ulogu medija i o drugima u javnost iznosimo svoje stavove i mišljenja, trudeći se svim silama kako bi previdili bilo koje dobro kojim dotični u ovom svijetu svijetli. Baš kao Herod i Pilat koje je spojila nepravedna osuda Isusu izrečena, stvaramo prijateljstva s našim istomišljenicima dok druge bespoštedno analiziramo, otkrivamo njihove tajne , njihova ograničenja ili umanjujemo njihove uspjehe.

Isus nas u Lukinom Evanđelju javno proziva: “Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? (Lk 6, 42). Nastavlja pitanjem: „Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu pasti?” (Lk 6, 39-40)

Mjerilo ljudskih djela nisu moje već Isusove riječi, ne moj već Isusov primjer ophođenja s ljudima. Ne mijenjam svijet naklapajući o drugima, baveći se tuđim životima već mijenjajući sebe u svjetlu Božanske riječi, dopuštajući Duhu Božjemu da po meni djeluje, da po meni sije dobrotu i ljubav, Božji mir i milosrđe.

Čovjek ozbiljnih namjera bavi se sobom, vlastitom slabošću i bijedom, svojom ljudskom ograničenošću, dopuštajući Bogu da ga mijenja, da mu oduzme sljepoću, ukloni brvno iz njegova oka i obdari ga jasnoćom Kristova pogleda koji drugoga čovjeka promatra pogledom punim ljubavi i dobrote.

Traže se ministri vlastitih poslova, oni koji ispred svojih vrata metu koji hotimično izbacuju brvna iz svog oka kako im ne bi smetalo trunje u oku brata njegova, sestre njegove.

Samo oni s božanskim kvalitetama, svijetlit će u ovome svijetu, u svome okruženju, zajednici, obitelji, društvu. Takvi nisu kamen spoticanja svojoj okolini niti prepreka vlastitom nastojanju oko uljepšavanja Božje slike koja iz njih zrcali.

Izvor: s. Katarina Maglica OP / dominikanke.org

S. Katarina Maglica je vrhovna glavarica sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja