Budi dio naše mreže

"Ne mogu reći da sam često dobivala utjehe prilikom zahvaljivanja nakon mise; možda je to vrijeme kada najmanje primam. Međutim, smatram da je to vrlo razumljivo budući da sam se ponudila Isusu ne kao ona koja želi svoju vlastitu utjehu u Njegovu posjetu, nego jednostavno da ugodim Onome koji mi se daje", riječi su svetice malog puta, Terezije iz Lisieuxa. Mnogi služe Isusu kad ih tješi, ali malo tko pristaje praviti društvo Isusu koji spava na uzburkanom valovlju ili pati u vrtu agonije!

/ dz

Sveta Tereza nas uči da ne samo da se moramo predati u molitvi, nego da ćemo također biti vođeni da “prepustimo” svoju molitvu, piše o. Joel Guibert s portala Catholic Exchange.

Predajući našu molitvu

Naravno, ovdje nije riječ o napuštanju molitve, u smislu prestanka molitve, nego o tome da svoju molitvu predamo Bogu, onakvom kakva jest, a ne kako bismo apsolutno htjeli da bude.

Najaktivniji u tvojoj molitvi je Bog. Ti ulaziš samo u molitvu Duha koji te prethodi!

Iskušenje da ocjenjujemo našu molitvu

Na kraju naše molitve često se ocjenjujemo, a ocjena je ponekad loša: “Propustio sam molitvu”; “Moja je molitva bila beskorisna. Um mi je bio potpuno negdje drugdje”; “Budući da sam mjesecima bolestan, imam dojam da više ne mogu moliti”; “Jadni Isuse, što možeš s mojom molitvom, ne prestajem kimati svakih pet minuta!”

Naravno, to nema nikakve veze s podnošenjem molitve jer Bog moli za odgovor osobne i velikodušne ljubavi s moje strane. Ali neka me Bog sačuva da osuđujem moju molitvu, kao da je to uglavnom moja stvar.

Kada molim, to je svakako moja molitva, ali samo ako se aktivno predaje molitvi Duha, koji joj prethodi i podržava. Dok sam bio u sjemeništu, jedan je propovjednik izgovorio ove jednostavne riječi: “Najaktivniji u tvojoj molitvi je Bog. Ti ulaziš samo u molitvu Duha koji te prethodi!” Ova me riječ u trenu natjerala da od napetog postanem pažljiv s ljubavlju.

Terezijin san u svojoj molitvi

Otac Combes, jedan od Terezijinih stručnjaka, imao je ovu vrlo oštroumnu formulu da kvalificira molitvu svetice malog puta: “Terezijina molitva je susret dvaju sna: Isusova sna i Terezijina sna.”

Mala djeca jednako ugodna svojim roditeljima kada spavaju, kao i kada su potpuno budna.

Sestra Marija od Trojstva, dugo nakon Terezijine smrti, povjerila je ocu karmelićanu: “Terezija je pala tijekom mise; spavala je gotovo bez prestanka tijekom svojih molitvi zahvale, dok je klečala, s glavom na podu. Provela je život žudeći za snom.” Zapravo, Terezija je tijekom svog života iznijela ovo mučno zapažanje o svojoj nemoći da moli, ali se nije obeshrabrila:

Zaista, ja sam daleko od toga da sam svetica, a ovo što sam upravo rekla je dokaz za to; umjesto da se, na primjer, radujem svojoj bezvodnosti, trebala bih to pripisati svom malom žaru i nedostatku vjernosti; Trebala bih biti očajna jer sam spavala (sedam godina) za vrijeme svojih sati molitve i zahvale nakon svete pričesti; pa ipak- nisam pusta.

U molitvi, Isus je više dirnut našim prepuštanjem Njegovoj volji nego našim raspoloženjima.

Često mislimo da je naša molitva korisna samo kada smo u vrhunskoj formi. Terezija nas uvjerava da čak i san može postati oblik molitve ako se, naravno, ne čini za sebe. Odustala je od svoje molitve, dočekala ovaj san koji joj se nametnuo i nije pokušavala procjenjivati vlastitu molitvu. Ona je spokojno prihvatila ovo ograničenje, koje je bilo zbog njezine prirode, i ponudila ga kao divan dar Gospodinu.

U molitvi, Isus je više dirnut našim prepuštanjem Njegovoj volji nego našim raspoloženjima:

Sjećam se da su mala djeca jednako ugodna svojim roditeljima kada spavaju, kao i kada su potpuno budna. Sjećam se i da su liječnici kad rade operacije uspavljivali svoje pacijente. Konačno, sjećam se: “Gospodin zna našu slabost, spominje se da smo samo prah i pepeo.”

Mi, naravno, moramo prilagoditi svoj dan kako se naša molitva uobičajeno ne bi pretvorila u drijemanje. Ali ako nas naše zdravlje ili opasnosti starosti uzrokuju da nepoželjno “drijemamo”, trebali bismo radosno cijeniti i to vrijeme molitve.

Molitva koja nudi duboko smirenje jednako je radosna kao i živa: “Duh nam pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo moliti kako treba, nego se sam Duh zauzima za nas neizrecivim uzdasima” (Rim 8,26).

Predajući se u molitvi

Mnogi ljudi pogrešno zamišljaju da je molitva male Tereze jednostavno bilo lako iskustvo nježnosti Očeva srca. Riječi njezine vjerne pouzdanice, sestre Geneviève, pomažu nam da se ponovno suočimo sa stvarnošću. “Cijeli njezin život tekao je u oštroj molitvi. Nitko nije bio manje utješen u molitvi; otkrila mi je da je provela sedam godina u najsušnijim molitvama; njezina godišnja i mjesečna povlačenja bila su iskušenje. Ipak, mislili smo da je preplavljena duhovnim utjehama jer su njezina djela i riječi bili tako pomazani i jer je bila tako sjedinjena s Bogom.”

Ne samo da je Terezija iskusila fizička ograničenja svog zdravlja, što ju je gurnulo u najdublji san, nego se činilo da ju je sam Isus ignorirao tijekom njezine molitve.

Predajući se Gospodnjoj volji u molitvi

Evo nekoliko putova napuštanja kako bi dublje utjecali na našu molitvu i na taj način nam pomogli doživjeti slobodniju molitvu s više ljubavi.

U molitvi pozdravljajući Božju šutnju i našu nemoć.
Tereza je bila vrlo osjetljiva na sliku Kristova svetog Lica i za nju su Isusove oči, koje su bile napola spuštene, doista prenosile Njegov prividni san u njezinoj molitvi. Strpljivo je prihvaćala da je Krist držao svoje oči zatvorene tijekom njezine molitve, što je na nju ostavljalo bolan dojam da ne osjeća Njegov pogled pun ljubavi na sebi: „Isus me uhvatio za ruku i natjerao me da uđem u podzemni prolaz. . . gdje ne vidim ništa osim napola prikrivene svjetlosti, koju su raspršile oborene oči lica moga Zaručnika!”

Održavanje vjere u Kristovu prisutnost i djelovanje kada se molitva čini besplodnom.
Ova kušnja gotovo neprekidne suhoće nije zaustavila Terezijinu želju da se sjedini s Kristom. Molila je s pogledom čiste vjere. Cijelim je svojim bićem znala da nije djelovao s ljubavlju u dubini njezina bića zato što se Bog činio tihim: “Razumijem i znam iz iskustva da je: ‘Kraljevstvo je Božje s tobom.’ . . . Nikada ga nisam čula kako govori, ali osjećam da je u meni u svakom trenutku; On me vodi i inspirira onim što moram reći i učiniti.”

Moramo naučiti da više ljubimo Isusa nego naš problem.

Predati se Isusu i dopustiti sebi “odmoriti se”.
Čini li se da Isus spava usred molitve? Tereza je rekla da je ovo jako dobro; željela je Isusu ponuditi odmor u svojoj duši ne tražeći od Njega ništa osim da bude tu na način na koji se osjećao: „Vrlo dobro vidim kako mu rijetko duše dopuštaju da mirno spava u njima. Isus je toliko umoran od toga da uvijek mora preuzeti inicijativu i brinuti se za druge da žuri iskoristiti počinak koji mu nudim.”

Predajući se Isusu da mu se ugodi

Svi sveci uče da autentični molitveni život mora pročistiti ono na što smo osjetljivi. Moramo naučiti da više ljubimo Isusa nego naš problem. “Mnogi služe Isusu kad ih tješi, ali malo tko pristaje da pravi društvo s Isusom koji spava na uzburkanom valovlju ili pati u vrtu agonije!

Većina nas iskreno želi moliti, ali to je ponekad s tajnom nakanom primanja utjehe i „da bude dobro“! Cilj ovog emocionalnog odvikavanja, koje nastaje suhoćom, je da nas izliječi od našeg hvatanja ljubavi. Ako nas Bog u našoj molitvi tješi, tim bolje. Ako nas ne tješi, to je u redu, jer Isusa i jedinog Isusa tražimo:

Ne mogu reći da sam često dobivala utjehe prilikom zahvaljivanja nakon mise; možda je to vrijeme kada najmanje primam. Međutim, smatram da je to vrlo razumljivo budući da sam se ponudila Isusu ne kao ona koja želi svoju vlastitu utjehu u Njegovu posjetu, nego jednostavno da ugodim Onome koji mi se daje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja