Budi dio naše mreže

"Ne postoji drugi način da to kažem: bio sam očajan i osjećao sam se napuštenim od Boga. Moj posljednji čin, nakon previše odbijenica, bila je izmoliti devetnicu svetom Josipu. Prije sam se molio za manje stvari kao što je uspjeh u školi i upis na diplomu. Ovaj put sam se molio za ono što mi se činilo kao čudo. Trebao mi je posao, i to brzo", piše u svjedočanstvu koje Vam donosimo u nastavku.

/ dz

Kad pitate bilo kojeg dobrog oca što želi za rođendan, vjerojatno ćete dobiti prijezirno mahanje, zahtjev za pivo i malo vremena s njegovom djecom. Iako nemam vlastite djece, ovo je redoviti obrazac koji stalno promatram kod svog tate i mnogih drugih tata. Nije da ne zaslužuju veliko slavlje, ali više od toga da vide kako im je djeci dobro jedino što im je potrebno, piše urednik katoličkog portala Catholic Exchange.

Sveti Josip, koji je uzor svim očevima, ima svojevrstan „rođendan“ 19. ožujka kada slavimo svetkovinu svetog Josipa, u narodu poznatu i kao Josipovo. Iako Josip ne govori puno u Bibliji, on se s pravom naziva zaštitnikom sveopće Crkve zbog svog života, ljubavi i zaštite koju je pružao Mariji i našem Gospodinu. Papa Lav XIII., promatrajući kako je Josip postupao kao suprug i otac, razmišljao je o ovom velikom svecu:

Sv. Josip gleda na mnoštvo kršćana koji čine Crkvu – ovu bezgraničnu obitelj rasprostranjenu po cijeloj zemlji, nad kojom, budući da je on Marijin suprug i Hranitelj i skrbnik Isusa Krista, posjeduje očinski autoritet. Stoga je prirodno i dostojno da, kao što je blaženi Josip služio svim potrebama obitelji u Nazaretu i opasao je svojom zaštitom, sada se ogrne plaštem svog nebeskog pokroviteljstva i brani Crkvu Isusa Krista.

Sveti Josip i ja

Ova priča, moja, jedna je od mnogih priča o tome kada je Bog učinio malo čudo po zagovoru svetog Josipa. Iako je to moja vlastita priča, ti, moj dragi čitatelju, sudjeluješ u njoj.

2013. proživljavao sam jednu od najtežih godina u životu. Godina je započela s bolnom infekcijom zbog koje sam ostao bez posla na nekoliko tjedana, a povrh toga sam se bojao i raka. To je dovelo do toga da sam otpušten s jednog posla i radio sam hrpu privremenih uloga dok nisam našao stalni posao u malom poduzeću koji me također otpustio nekoliko mjeseci kasnije zbog sve slabije prodaje. U kolovozu 2013. bio sam bez novca, brzo sam ostao bez hrane i morao sam prodati svoju gitaru da platim račune i natočim gorivo. Isključili su mi struju i samo posuđivanjem sredstava i moljakanjem uspio sam je vratiti.

Ne postoji drugi način da to kažem: bio sam očajan i osjećao sam se napuštenim od Boga. Moj posljednji čin, nakon previše odbijenica, bila je izmoliti devetnicu svetom Josipu. Prije sam se molio za manje stvari kao što je uspjeh u školi i upis na diplomu. Ovaj put sam se molio za ono što mi se činilo kao čudo. Trebao mi je posao, i to brzo.

Molitva / Foto: gera juarez / cathopic

Prvog dana devetnice imao sam dva razgovora i vjerno molio svako jutro dok sam nastavila tražiti posao. Već deveti dan devetnice dobio sam poziv s ponudom za posao s dovoljnom naknadom da ponovno počnem plaćati stanarinu. O svom vremenu ovdje razmišljam kao o radu za prinošenje slave Bogu i posebno zahvaljujem svetom Josipu što je imao dovoljno očinskog srca da mi pronađe drugi posao, posao na kojemu mogu naviještati Gospodina i raditi za Njegovu slavu.

Ako ste uopće bili blagoslovljeni što čitate ovu mrežnu stranicu, dugujete svetom Josipu zahvalnost što me je postavio ovdje i podsjetio me zašto radim dugo.

Kako moliti ovu devetnicu

Ako želite sutra započeti devetnicu, potičem vas da razmislite o nekoj velikoj potrebi za sebe ili druge. Ne mogu jamčiti da ćete dobiti točan odgovor koji želite, ali sveti Josip je tu da vas sluša kao strpljivi otac i da vas zagovara kod Boga, najvećeg među Ocima.

Ako nemate hitne potrebe, imam jednu ideju. Sutra ujutro, kada započnete devetnicu, zamolite svetog Josipa da se sjeti i zagovara kršćane Bliskog istoka i druge koji proživljavaju strahote rata. Oni, naša braća i sestre u Kristu, pate na načine koje ne možemo ni zamisliti. Sada, ako mi se pridružite, vrijeme je da se pomolite svetom Josipu, tom zaštitniku sveopće Crkve, da brzo donese olakšanje i učvrsti njihovu odlučnost. Zamislite da mnogi od vas koji čitate ove riječi počnu moliti ovu snažnu devetnicu za one koji imaju tako malo na što računati. Možda nećemo moći sami otići tamo, ali možemo odvojiti nekoliko minuta ujutro da pitamo i molimo za pomoć.

Po zagovoru svetog Josipa, odrazimo se na njegovo nježno srce i pođimo spašavati živote i duše.

Devetnica svetom Josipu

Sveti Josipe, poočime našega Gospodina Isusa Krista! Ja, siromašni grješnik, položio sam veliko povjerenje u tvoj moćan zagovor i znam da ti ne će biti uskraćena od Isusa nijedna molba. Budući da sada imam posebnu potrebu, odlučio sam se da te tijekom devet dana ustrajno zazivam, da po tvom zagovoru nađem uslišanje kod Boga. Na Njegovu veću slavu i za spas svoje duše, započinjem sada devetodnevnu molitvu.

Neke primjere devetnica sv. Josipu možete pronaći i na mrežnoj stranici HKM-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja