Budi dio naše mreže

Svoje prvo hodočašće napravio je u čast Gospi prije svoje druge godine, a njegov kratki život ispunio je smislom i ljubavlju njegove roditelje i braću, svećenika s kojim se pripremao za prvu pričest, ali i druge hodočasnike s kojima je koračao Gospi.

/ dz

Svoje prvo hodočašće napravio je u čast Gospi prije druge godine, piše Aleteia.
Franek se 9 mjeseci borio za život. Stotine hodočasnika, različitih zajednica i mnogi drugi katolici molili su se za čudo ozdravljenja. Pokopan je 26. srpnja 2021. u gradu Świdnica, a njegov jedinstveni sprovod opisao je vlč. Przemysław Pojasek.

Misa zadušnica izrečena je u crkvi Duha Svetoga u Świdnici. Družbi se obratio vlč. Tomasz Filinowicz, koji je bio Franekov duhovni voditelj u mjesecima koji su prethodili njegovoj smrti. U razgovoru za tjednik Gość Niedzielny, vlč. Tomasz je rekao:

“Potpuno sam bespomoćan suočen s misterijom dječje patnje i smrti. To postavlja toliko pitanja na koja mogu samo ponizno odgovoriti ‘ne znam.’ Kad smo se, ne tako davno, Frank i ja pripremali za njegovu prvu pričest, rekao sam mu na jednom od sastanaka da je život osobe poput putovanja. Ima svoj početak, svoj kraj i svoje putokaze, koji su Božje zapovijedi koje bi nam trebale pomoći da dođemo do odredišta. I premda su znakovi za sve identični, svako je putovanje drugačije. Franekovo je putovanje bilo posebno jer je i sam Franek bio poseban. Njegov je put bio kratak; bilo je potrebno manje od osam godina da se završi. ”

Franek je patio poput Krista

Svećenik je skrenuo pozornost na analogije između dječakovih posljednjih mjeseci života i muke Isusa Krista. Također je naglasio da je dječak tijekom borbe s bolešću dobio veliku podršku liječnika i drugog medicinskog osoblja. Uz sebe je imao predane liječnike, medicinske sestre, psihologe, rodbinu i desetke ljudi koji ga možda čak nisu ni poznavali prije. Svi su oni pružili ruku pomoći i svi su pokušali učiniti što su mogli kako bi njegov križ bio manje težak. Na dan svoje prve pričesti Franek je svladao grimasu boli na licu i zamijenio je smiješkom. No, na putu je i on pao pod težinom križa i bilo je trenutaka sumnje i bespomoćnosti.

Fr. Tomasz je također usporedio Franekovu majku s Marijom, koja je ostala sa svojim umirućim sinom do njegova posljednjeg daha.

Franek je četiri puta hodočastio u Gospino svetište Jasna Góra. Svećenik je spomenuo i svjedočanstvo koje je dječak dao do kraja, brinući se o drugima i govoreći im lijepe riječi kako bi se osjećali bolje. O tome je govorio i Franekov otac koji je potaknuo sudionike sprovoda da se počaste slatkišima jer je to njegov sin želio.

Franekov otac Paweł također je govorio na sprovodu obrativši se svom pokojnom sinu:

“Dao si nam toliko radosti tijekom svojih sedam godina života. Živo se sjećamo trenutaka provedenih s tobom. Tvoja ih se majka nježno sjeća. S radošću se prisjećamo i trenutaka našeg zajedničkog hodočašća u Jasnu Goru. Otišao si pješice do Gospe prije nego si napunio dvije godine, a četiri si puta stigao na odredište. Posljednjih 9 mjeseci bilo je teško, ali lijepo vrijeme s tobom. Za to vrijeme u bolnici smo se jako zbližili i imali mnogo dubokih razgovora. Svaki put kad si dolazio kući, htio si nešto donijeti svojoj braći. Ponekad je to bila žvakaća guma, sok ili slatkiš. Htio si im svojim novcem kupiti darove. Isto si učinip i na bolničkom odjelu, gdje si sve iznenadio. ”

Franekov se otac obratio i drugoj djeci. Naglasio je kako njihov voljeni brat ne oduzima Bog, nego bolest: “Bog je Bog života, a ne smrti.”

Franek bi s ostalim hodočasnicima prošetao do svetišta Jasna Góra i zato je na njegovom sprovodu bila okupljena ne samo dječakova obitelj i prijatelji, već i sudionici Hodočašća Świdničke biskupije u Jasnu Goru, kojemu je dječak prisustvovao čak četiri puta.

Fr. Przemysław Pojasek govorio je nadalje o značaju zajednice hodočasnika u posljednjim mjesecima dječakova života. Hodočasnici su održavali molitveno bdijenje i nudili pomoć drugoj djeci obitelji. Rekao je da „iako nismo uspjeli primiti čudo ozdravljenja, ovaj put je bio pravo duhovno utočište za sve“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja