Budi dio naše mreže

U tihoj otvorenosti prema Bogu, ostavimo po strani vlastite ideje i otvorimo se Božjem planu, koji je uvijek ljubav, ljubav i samo ljubavi. Što može biti bolje od toga?

/ hk

Lectio Divina ili Božansko čitanje drevni je kršćanski način moljenja nad Svetim pismom. Uključuje čitanje odlomka iz Svetog pisma, slušanje Boga u tišini, uzvraćanje Bogu u molitvi te zatim odmaranje u tihoj molitvi neko vrijeme.

Da biste zajedno kao par molili na ovaj način trebat će vam: vrijeme u privatnosti i tišini, udobno mjesto za sjedenje, Sveto pismo, bilježnica ili papir za pisanje, tihi mjerač vremena ili alarm na mobitelu, vaš partner ili partnerica te srce otvoreno za Božju ljubav.

Za početak, raskomotite se i pronađite mjesto koje vam najbolje odgovara. Zatim uđite u tišini i opustite se. Budite blizu jedno drugome. Nakon znaka križa, uputite zaziv Duhu Svetom. Možete to učiniti na ovaj način:

Dođi, Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, Tvoje preljubljene zaručnice.

Prvi korak : Čitanje

Unaprijed zajedno odaberite biblijski odlomak koji ćete razmatrati. Najčešće se uzima neki odlomak iz misnih čitanja toga dana. Čitajte odlomak zajedno i naizmjence.

Pročitajte ga naglas, polako i razmišljajući. Svatko može imati i svoju Bibliju, no ideja da zajednički dijelite jednu ima svoju svrhu jer dok jedna osoba čita, druga ga sluša i obrnuto.

Dok slušate odlomak iz Svetog pisma, osluškujte koja vas je riječ, izraz ili rečenica najviše dotaknula. Nakon što treći put pročitate odlomak, upišite te riječi u bilježnicu koju imate među sobom. Benediktinski monasi, koji su u najvećoj mjeri utjecali na razvoj ovoga molitvenog oblika, nazivali su ovo bilježnicu “florilegij” što znači “knjiga cvijeća”.

Zapisivanje neke riječi ili rečenice pomoći će vam da ostane usredotočeni u molitvi i bit će vam plodonosno u kasnijem razmatranju, razgovoru ili nekoj drugoj molitvi. Ono što vas je posebno dotaknulo dok ste čitali i slušali Riječ Božju je ono što vam Duh Sveti želi poručiti.

Drugi korak: Meditacija

U ovom koraku možete postaviti alarm i tako odredite vrijeme za meditaciju. Odaberite zvuk alarma koji je ugodan. Dogovorite unaprijed koliko vremena ćete posvetiti ovom koraku. Ovaj korak može trajati između deset i dvadeset minuta, ali i manje ako nema mnogo vremena. Ovo je vrijeme tišine. Možda ćete poželjeti uhvatiti se za ruke i zatvoriti oči.

U sebi izgovarajte riječ ili rečenicu koju ste zapisali. Dok razmišljate o tome, primijenite to na svoj život i svoj odnos s Bogom. Prepustite se vodstvu Duha Svetoga, dopuštajući mu da vam objasni svoju poruku.

Ako vam misli odlutaju negdje drugdje, nježno se vratite svojoj riječi ili rečenici, stavljajući se još jednom u Božju prisutnost. Pitajte Gospodina: “Što mi govoriš ovom riječju ili rečenicom?” Ponekad ćete se htjeti ovdje zaustaviti i nakratko razgovarati o plodu vaše meditacije.

Treći korak: Molitva

Nakon što se vaš alarm oglasi, odvojite vrijeme da kroz molitvu Bogu odgovorite na poticaje koje ste dobili u meditaciji. Možete svoju molitvu zapisati u bilježnicu i moliti naglas zajedno s vašim partnerom.

Četvrti korak: Kontemplacija

Kontemplacija podrazumijeva počivanje u tišini Božjega Srca. Kada se moli zajedno, dobro je istovremeno počivati i u srcu jedno drugoga. Ponovno postavite alarm na deset do dvadeset minuta kao tijekom meditacije. Možete se držati za ruke i zatvoriti oči. Uđite zajedeno u Božju prisutnost i odmorite se u Božjoj ljubavi.

Ako vam je to teško, možete odabrati neku molitvenu riječ poput Isusovog ili Marijinog imena, ili riječ “Bog”, “ljubav”, “mir”, kako biste ostali usredotočeni tijekom ovoga koraka. Kada se alarm oglasi i vrijeme istakne, možete zajedno izmoliti “Očenaš”, završiti znakom križa i poljupcem mira.

Napomena: svaki od ovih koraka možete prilagoditi svome partneru i sebi ovisno o tome na što vas Duh Sveti potiče!

Izvor: Aleteia

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja