Budi dio naše mreže

U tijeku je vrijeme godišnjih odmora kada smo na ljetovanju, pa se događa da zaboravimo na Boga i svoj osobni odnos s njime ostavimo po strani. Stoga vas ovom prilikom potičemo da odvojite malo vremena za ono najvažnije i napravite kratku duhovnu obnovu za kolovoz kod kuće.

/ md

Dok smo na odmoru valjalo bi osim tijela odmoriti i duh te nakratko počinuti u Gospodinu razmatrajući njegovu riječ. U nastavku prenosimo duhovnu obnovu za kolovoz objavljenu na portalu Opus Dei.

1. UVOD

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. RAZMATRANJE

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. DUHOVNO ŠTIVO

Kolovoz je započeo, idemo ususret blagdanu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Naša majka nam je primjer i uzor vjere. Članak pročitajte ovdje.

4. ISPIT SAVJESTI

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. »I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda« (Otk 12, 1). Je li Uznesenje i krunjenje Djevice Marije za kraljicu neba i zemlje za mene znak nade, budući da je ona pridružena pobjedi svoga Sina?

2. Povjeravam li Marijinom majčinskom zagovoru svoj život i život svoje obitelji? Molim li da iz nje proiziđu pozivi za Crkvu i za Djelo?

3. »Podaj nam, molimo, da uvijek težimo za onim što je gore te budemo sudionici njezine slave« (Zborna na Misi Uznesenja). Nastojim li živjeti tako da plodovi moga djelovanja pridonose slavi Božjoj?

4. »Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada« (Lk 15, 11-12). Shvaćam li, dok promatram priču o izgubljenom sinu da mi grijeh oduzima sreću i udaljava me od Boga?

5. »Došavši k sebi, reče…« (Lk 15, 17). Molim li Duha Svetoga za svjetlo kako bih stvarnost svoga života promatrala s vjerskim pogledom? Idem li na ispovijed sigurna da me On čeka i s radošću prima?

6. Stariji sin »se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati« (Lk 15, 28). Pomažu li mi moji vlastiti nedostaci da shvatim i oprostim drugima i da ne sudim? Nastojim li razgovarati sa svojim suprugom, izbjegavajući rasprave koje nas samo udaljavaju? Ispravljam li svoju djecu s ljubavlju i strpljenjem?

7. Otac iz poredbe je odgovorio: »Ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!« (Lk 15, 31). Molim li od Gospodina veliko srce otvoreno za sve ljude, pa i za one s kojima se na slažem najbolje ili koji su me povrijedili? Radujem li se postignućima drugih: materijalnim, ljudskim, duhovnim…?

Djelo kajanja

5. ODLUKE

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja