Budi dio naše mreže

Kralj svih naroda - 22. dan adventskih e-duhovnih vježbi

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Nakon puna tri tjedna preostala su ti još tri dana ovih e-duhovnih vježbi. Nije lako ustrajati, pa ti čestitamo na uspjehu. Ipak, Gospodin je taj koji nam daje ustrajnost. 

Nakon što staviš na sebe znak križa, ostani u tišini i zamisli mnoštvo koje predvodi proslavljeni Kralj. Zamisli i sebe u tom mnoštvu. Pokušaj iskusiti snagu koju ti pruža to zajedništvo. Sada netko u tom mnoštvu moli za tebe. Moli i ti za njih. Nakon toga pročitaj antifonu.

O Kralju sviju naroda, kog srdačni im žudi plam, od ugla silni kamene, što rajski dom i zemski hram u jedno spajaš: dođi već i čovjeka, svoj zemljan stvor, iz crnog jada spasi sâm!

Čitanje

Odlomak iz Knjige proroka Jeremije bavi se problemom poganskih običaja koji prodiru u Božji narod. Što bi u tvome životu moglo predstavljati idol kojemu se klanjaš? Što ti je važnije od Boga? 

Iz Knjige proroka Jeremije (Jr 10,2-10)

Ovako govori Gospodin:

»Ne privikavajte se putu bezbožnom i ne dršćite pred znacima nebeskim, jer pred njima dršću samo bezbošci. Jer su strašila tih naroda puka ništavnost, samo drvo posječeno u šumi, djelo ruku tesarovih, ukrašeno srebrom i zlatom, pričvršćeno čavlima i čekićima da se ne klima. Nalik su na ptičja strašila u vrtu: ne znaju govoriti. Treba ih nositi, jer ne umiju hodati. Njih se ne bojte, jer ne mogu zla činiti, ali ni dobra učiniti ne mogu.«

Nitko nije kao ti, Gospodine, ti si velik i silno je ime tvoje. Tko da se tebe ne boji, kralju naroda? Zaista, tebi to pripada, jer među svim mudracima naroda i u svim njihovim kraljevstvima tebi nema ravna!

Čime vatru lože, to ih zaluđuje! Zakon im isprazan – obično drvo, tankolisto srebro dovezeno iz Taršiša, zlato iz Ofira, rad kipara i rukotvorina zlatara, sve djela umješna, ogrnuta ljubičastim i crvenim grimizom. A Gospodin je pravi Bog.

Živi je on Bog i Kralj vječni. Od njegova gnjeva zemlja se trese. Narodi ne mogu podnijeti jarosti njegove.

Razmatranje

Jeremija se obraća Judejcima koji su se polako privikli na mnogobožačke običaje. Živjeli su okruženi poganskim narodima i svakodnevno s njima dolazili u dodir. Kad loše navike počnu ulaziti u tvoj život, nemoj okrivljavati druge, nemoj okrivljavati okolinu. O tvojoj volji ovisi hoćeš li ih prihvatiti ili ne. Koliko li nepoštenja ima oko tebe! To ipak ne znači da i ti moraš postupati nepošteno. Koliko li nepravde ima oko tebe! To ne znači da i ti moraš nepravedno postupati. Koliko li bračnih nevjera ima oko tebe! To ne znači da se i ti trebaš odati nevjeri. Koliko li nemorala ima oko tebe! To ne znači da i ti moraš živjeti nemoralno. Nemoj se privikavati na zlo. Odgovornost je u svemu tvoja. Ako ti se već dogodilo da popustiš pred nekim od ovih idola, sad je trenutak da se vratiš Gospodinu i da njega priznaš kao jedinoga pravog kralja. Doista, tko je kao Bog? On je velik i silno je ime njegovo. Sjeti se toga. Nema većega od njega. Nema veće sigurnosti od one koju ti on može pružiti. Nema većeg zadovoljstva od onoga koje ti on može priuštiti. Neka ti on bude temelj u svemu što činiš. S takvim temeljem nema straha. Za razliku od pogana koji se boje svojih prevrtljivih božanstava, kršćanin se ne treba bojati jer je uz njega Bog koji je Kralj sviju naroda.

Molitva

Molitvu zaključi riječima antifone i hvalospjevom Veliča:

Veliča duša moja Gospodina,
i klikće duh moj
u Bogu mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.
Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je Ime njegovo!
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.
Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.
Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.
Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.
Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim:
spomenuti se dobrote svoje
prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu,
kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova. Amen

O Kralju sviju naroda, kog srdačni im žudi plam, od ugla silni kamene, što rajski dom i zemski hram u jedno spajaš: dođi već i čovjeka, svoj zemljan stvor, iz crnog jada spasi sâm!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja