Budi dio naše mreže

Korizmeni savjeti vlč. Cirila Čusa: Četrdeset dana govori istinu!

Pročitajte savjete vlč. Cirila Čusa kako se u nekoliko koraka uspješno pripremiti za korizmu te kako ne dopustiti samima sebi da se naviknemo na grijeh.

/ Sestra M. Benedikta Krapić

U sklopu korizmene duhovne obnove u župi sv. Nikole na riječkom Krnjevu vlč. Ciril Čus održao je katehezu: Strah od križa: “Što se, dakle, bojiš uzeti križ s kojim se ide u kraljevstvo?” nakon koje je bila prilika za klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom uz molitve za zdravlje duše i tijela.

Postoji li pitanje na koje gotovo uvijek daješ lažan odgovor? Vlč. Ciril Čus savjetuje post od laži – četrdeset dana u korizmi govori istinu! Kad jednom počnemo lagati, laž se vrlo lako uvuče u naš život i navežemo se na nju, a korizma je pravo vrijeme da se odreknemo laži. Taj se grijeh u nas uvlači preko malih stvari i ulazi u našu svakodnevicu.

Lažemo li već po navici? To možemo najbrže provjeriti prema pitanju na koje smo mnogi navikli odgovarati laži. Na pitanje: “Kako si?” mnogi će bez mnogo skrupula hladno servirati laž u uho slušatelja. Vrijeme je za odricanje od svega što nije Božje, naglasio je vlč. Čus te predložio vjernicima nekoliko koraka za uspješnu korizmu.

Vlč. Ciril Čus / Foto: IKA

Hoćeš li blagoslov? Odreci se svega na što si navezan!

Važno je prepoznati i odreći se navezanosti na jelo, piće, određene osobe u našem životu. Možemo biti navezani i na neke riječi koje govorimo bez razmišljanja kao i na odgovore koje dajemo također bez razmišljanja i tako otvaramo prostor da se laž uvuče u naš život. Ako ispovijedam cijeli dan i na kraju dana me pitaju kako sam kažem da sam umoran. Nauči se govoriti istinu i u najmanjim stvarima!

Živi u sadašnjosti!

Mnogi ljudi se ne mogu odreći prošlosti, povlače za sobom negativna iskustva, traume, ljutnje, razmišljaju tko je bio kakav prema njima i žive u prošlosti, a prošlosti nema. Mnogi pak žive u budućnosti pa vrijeme provode u strahu. Primjerice danas se neki boje se hoće li ih sutra zateći korona virus. Živi u sadašnjosti i to što ti se sada događa živi sa svojim Gospodinom!

Uzmi Bibliju u ruke!

Što čitaš u korizmi? Odloži romane i uzmi Bibliju u ruke. Nedopustivo je da vjernik ne pročita bar jednom cijelu Bibliju prije smrti. Ovih četrdeset dana čitaj Bibliju svaki dan. Te riječi moraju postati tvoj život.

Uzmi svoj križ!

Kad dođe nekakav križ u naš život, što mi činimo? Mrmljamo, odmah ga se rješavamo, tražimo način da ga čim prije otklonimo. No, što nam je činiti? Predati taj križ u Božje ruke, neka ga Isus uzme. Prošle sam godine 30 puta bio u bolnici i zahvaljujem za taj križ. Radostan sam. Nije život u mojim rukama, život je u Božjim rukama.

Prestani pitati “zašto ja” i zagrli svoj križ!

Na pitanje patnje nema odgovora. Patnja će te pročistiti, to je sigurno. Na pitanju patnje odgovorit ćeš jesi li Božji ili nisi i to tako sto ćeš prihvatiti taj križ i zahvaliti na njemu ili ćeš ga proklinjati. Ako prihvatiš križ kao dar on doista postaje dar. Ako se opireš, loše govoriš i bacaš krivicu tražeći zašto ti se to događa i zbog koga život postaje mučan.

Ne moraš sve odmah razumjeti. Uči od Isusa u Getsemaniju; prihvati što se događa, moli, iako možda ne razumiješ reci: “Isuse želim da bude Tvoja volja, a ne moja jer ja ne razumijem”.

Ja isto tako nisam razumio zašto sam završio u bolnici. Zbog čega taj križ. Čekajući operativni zahvat oko mene su se skupili ostali pacijenti iz bolnice iako nisu znali da sam svećenik. Počeo sam govoriti o Bibliji. Satima smo razgovarali. Nakon toga sam iznutra znao da je to to, da mogu izaći iz bolnice. Ujutro je operacija otkazana, doktori su rekli da je sa mnom sve u redu, da je to čudo. Dok sam spremao stvari prišao mi je jedan mladić koji također nije znao da sam svećenik i rekao mi je da je slušao kako sam govorio o Bibliji. Bio je jako dirnut. Taj je mladić bio ateist i nije vjerovao u Boga, nisam to znao dok sam govorio. Tek tada sam razumio zašto moj križ, Gospodin me upotrijebio da dođe do toga mladića.

Budi uporan u molitvi!

Budi uporan; idi na misu, svaki se mjesec ispovijedaj, svaki dan moli, čitaj Bibliju, čini dobra djela, posti. Ne posustajte, Isusov učenik je uporan, ako budete uporni u molitvi, ne samo u korizmi nego svaki dan, rodit će se Duh Sveti u vama, molitva će vam postati radost! U nama se mora roditi ljubav jer molitva nije samo razgovor s Bogom, molitva je ljubavni razgovor sa živom osobom Isusa Krista. Isus traži tvoju ljubav! Da nisam bio tako uporan u molitvi za oproštenje ocu, ja ne bih danas bio ovdje i ne bih bio svećenik, zaključio je vlč. Čus.

Ključne riječi:
korizma Post Vlč. Ciril Čus

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja