Budi dio naše mreže

„Rašireno je mišljenje među nekatolicima, ali i ponekim katolicima kako je Gospina krunica primitivna molitva u kojoj ‘budalaste’ duše nalaze radost, ali koja ne pristaje ljudima upućenima u vjeru. Ali baš suprotno, možemo ustvrditi da krunicu mole mnogi: djeca i odrasli, laici i učeni teolozi, početnici na molitvenom putu kao i veliki mistici."

/ at

U sklopu virtualnih kateheza vjeroučitelj Đakovačko-osječke nadbiskupije Mihael Kelbas iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima priredio je i drugu virtualnu katehezu te odlučio mlade naučiti moliti Gospinu krunicu, a Suzana Matošević, dipl. teolog i savjetovatelj iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Slavonskom Brodu osmislila je materijale za obiteljske katehetske susrete.

U videu je pojašnjeno kako se moli krunica:

Gospina Krunica sastoji se od uvodnog dijela i pet desetica. Križić i prvih nekoliko zrnaca spada u uvodni dio krunice, a potom slijedi pet desetica. Svaka desetica Gopsine krunice sastoji se od jednog Očenaša, deset Zdravo Marija kojima se dodaje otajstvo i Slava Ocu. Tako imamo pet desetica.

Ponajprije bitno za reći je da krunicu započinjemo križanjem: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Preporučljivo je da na početku kažete nakanu na koju želite moliti krunicu.

Kada ste odredili nakanu na križiću započinjete molitvu Apostolsko vjerovanje. Prvo zrnce, moli se Očenaš. Sljedeće zrnce od tri u nizu, moli se Zdravo Marijo do riječi Isus te se dodaje otajstvo: koji neka nam umnoži vjeru. Zatim se moli ostatak. Isti postupak je na drugom i trećem zrncu uz promjenu nakon riječi Isus – na drugom zrncu: koji neka nam učvrsti nadu; na trećem zrncu: koji neka nam usavrši ljubav.

Ako moli zajednica tada predmolitelj moli do riječi Isus uključujući otajstvo, a ostatak skupine moli drugi dio Zdravo Marijo, odnosno sveta Marijo.

Završetak uvodnog dijela je sa Slava Ocu, a može se nadodati i molitva O moj Isuse.

Potom slijede desetice koje započinju s Očenašem nakon kojih slijedi deset Zdravo Marija kojima se dodaje otajstvo. Nakon riječi Isus govori se otajstvo određene krunice te se moli dalje sveta Marijo.

Desetica dakle završava sa Slava Ocu, a može se dodati i O moj Isuse. I tako slijedi druga, treća, četvrta i peta desetica.

Naziv desetice proizlazi iz činjenice jer se moli deset Zdravo Marija, dakle deset zrnaca.

Na samom završetku krunice može se izmoliti molitva Zdravo Kraljice.

Osim toga postoje dva načina moljenja krunice, a glavna razlika je u tome govori li se otajstvo prije desetice ili dodajemo otajstvo svaki puta u polovici molitve Zdravo Marijo nakon riječi Isus.

Otajstva Gospine krunice razmatraju se u četiri tematske cjeline:

  1. Radosna otajstva – mole se ponedjeljkom i subotom te u došašću i božićnom vremenu
  2. Žalosna otajstva – mole se utorkom i petkom te u korizmi
  3. Slavna otajstva – mole se srijedom i nedjeljom te u uskrsnom vremenu
  4. Otajstva svjetla – mole se četvrtkom

Otajstva krunice možete vrlo jednostavno potražiti u aplikaciji Nova Eva.

Na početku i na kraju krunice može se dodati i ovaj zaziv: O Isuse, ovo je tebi za ljubav. Poslije svake desetice možemo dodati zaziv: O moj Isuse, a na kraju krunice možemo izmoliti Zdravo kraljice, majko milosrđa.

Apostolsko vjerovanje također možete potražiti u aplikaciji Nova Eva, kao i Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu.

U opisu svoje virtualne kateheze vjeroučitelj Mihael ističe: „Rašireno je mišljenje među nekatolicima, ali i ponekim katolicima kako je Gospina krunica primitivna molitva u kojoj ‘budalaste’ duše nalaze radost, ali koja ne pristaje ljudima upućenima u vjeru. Ali baš suprotno, možemo ustvrditi da krunicu mole mnogi: djeca i odrasli, laici i učeni teolozi, početnici na molitvenom putu kao i veliki mistici. Krunica je tako spretna, vješta i vrlo dubokoumna molitva da se bez ikakve poteškoće može prilagoditi različitim ljudima i situacijama. Krunica je prije svega usmena molitva i molimo ju kao takvu. Izgovaramo riječi i pokušavamo biti svjesni onoga što izgovaramo. Razmišljamo o sadržaju i smislu riječi. A sam tekst vrlo je bogat. No, krunica je i meditativna te kontemplativna molitva.“

Tijekom virtualne kateheze, vjeroučitelj potiče mlade na molitvu krunice, uči ih kako moliti te na kraju i poziva na zajedničku molitvu. Na raspolaganje je stavio dvije verzije kateheze – dužu i kraću.

Pokretači ideje potiču i roditelje na obiteljske katehetske susrete te im je na raspolaganje stavljeno dva niza po 7 obiteljskih razmatranja na temu „Isusova obitelj“ i „U Noinoj korablji“.

Svi materijali mogu se pronaći na mrežnim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije u rubrici Molitveno-katehetski sadržaji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja