Budi dio naše mreže

Sv. Josip može nam pomoći da nam ovo došašće bude plodonosno. Saznajte kako nam njegov odnos prema tišini, molitvi, njegova brižnost i hrabrost mogu biti uzor u duhovnome životu.

/ bg

O vrlinama koje krase sv. Josipa, a koje mogu pomoći i nama da nas ovo došašće dovede do istinskog susreta s Isusom, s Božićem, piše portal Catholic Exchange.

Sveti Josipe, nauči nas kako šutjeti i živjeti u tišini

U Bibliji nema Josipovog govora. Josip šuti, a ta nam tišina puno govori. Uči nas temeljnome stavu ulaska u duboku molitvu, a to je tišina. Kako bismo čuli Duha Svetoga koji nam govori u povjetarcu tišine, potrebno je učiniti odmak od buke, galame i silnoga mnoštva. Osim što svoju autentičnost pokazujemo riječima i djelima, tišinom činimo isto.

Sveti Josipe, nauči nas kako moliti

Sveti Josip bio je čovjek molitve. Imao je važnu ulogu u povijesti spasenja. Bio je Marijin zaručnik, Isusov poočim. Josip je Isusa naučio govoriti i Bogu se obraćati riječju “Abba” – tata; tatice.

Zapravo, učeći Isusa govoriti, učio ga je i kako moliti. Ako je naučio Isusa, onda i nas može poučiti ako ga zamolimo.

Sveti Josipe, budi nam uzor u hrabrosti i primjer muževnosti

U društvu i vremenu u kojem su muškarci izgubljeni i u kojem sve više muževa izbjegava svoje dužnosti prema svojim ženama, djeci i obitelji, sv. Josip ističe se kao uzor hrabrosti i čvrstoće.

On je putovao po studeni i vjetru, doživljavao odbijanje. Pronašao je sklonište u štali – da bi se u njoj rodio Isus. Digao se rano ujutro i bježao u Egipat da spasi Isusa od Heroda. Suočen s mnogim poteškoćama, stajao je uspravan i nadvladavao prepreke muškom hrabrošću.

Muškarci i muževi u sv. Josipu mogu vidjeti nježnog i hrabrog čovjeka i moliti njegovo zagovor.

Sveti Josipe, izmoli nam brižnost prema svojoj obitelji

Sv. Josip štitio je i skrbio o Svetoj Obitelji. Bio je pravi radnik – uvježbao je zanat tesara kako bi zarađivao za kruh. Nije mislio samo na sebe, imao je obitelj o kojoj je skrbio i koju je štitio.

Zamolimo sv. Josipa da se kroz ovo došašće pobrine i zaštiti naše duhovne živote. Da nas zaštiti od materijalizma, konzumerizma i blještavila. Neka nam pomogne shvatiti kako istinska sreća i radost nije u stvarima, nego u Bogu, u bližnjima.

Važnije je imati maloga Isusa u srcima, nego sav novac i bogatstvo ovoga svijeta u rukama.

Sveti Josipe, budi nam most do Marije i Isusa

Da bismo došli do istinske i autentične pobožnosti Mariji, sv. Josip može nam poslužiti kao pouzdan most. Osim Isusa, nitko na zemlji nije poznavao, razumio, njegovao i volio Mariju više nego Josip.

Obratite se kroz ovo vrijeme došašća sv. Josipu i molite ga za milost većega poznavanja i ljubavi prema Mariji te za prisno poznavanje Isusa da biste ga voljeli s još više žara i slijedili izbliza.

Sveta Obitelj potpuna je kada su sva tri člana prepoznata, čašćena i voljena.

Neka molitve sv. Josipa otvore naša srca neizmjernom blagu koje je Bog pripremio za nas ovoga došašća.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja