Budi dio naše mreže

Tri su temeljne stvari na koje se trebamo osloniti pri donošenju odluka.

/ ps

U svijetu prepunom raznih opcija, donositi odluke nam uistinu može biti izvor stresa i nelagode, napose ako posljedice određene oduke uvelike utječu na naš život.

No, kako navode na portalu Focus, kada se nalazimo pred velikim odlukama postoje tri ključne stvari na koje se možemo osloniti kako bismo mogli živjeti u miru, bez straha o pogrešnoj odluci.

1. Povjerenje

Bog ima plan, naum za tvoj život (usp. Jr 29, 11). Slijedimo li njegov naum, uistinu ćemo biti ispunjeni. Međutim, imati povjerenja u njegov plan može biti zastrašujuće, napose ako se brinemo hoćemo li dobiti ono što u tom trenutku želimo.

Što ako posao koji želi da prihvatimo nije tako dobro plaćen kako smo sanjali? Što ako traži od nas da prekinemo s osobom za koju smo bili uvjereni da ćemo se njome vjenčati? Što ako od nas traži da se selimo u neki potpuno novi grad?

Ako vjerujemo da nas on tako duboko poznaje, onda također se trebamo pouzdati u to da ono što On želi za nas će nam donijeti mir, radost i ispunjenje.

Dakle, kako će nam povjerenje u njegov plan oduzeti strah?

Razmislite o ovome. Iako mislimo da znamo u tom trenutku što želimo, nitko nas ne zna bolje od samog Boga koji nas je stvorio. Ako vjerujemo da nas on tako duboko poznaje, onda također se trebamo pouzdati u to da ono što On želi za nas će nam donijeti mir, radost i ispunjenje.

A, kako znati koja je uopće njegova volja za naš život? Jedan od načina je upravo kroz molitvu.

2. Molitva

Kroz molitvu razgovaramo s Bogom. On nam govori i poručuje što želi za nas. Ako mu ne ustupimo takvu priliku gdje nam On može govoriti, bit će nam puno teže shvatiti koja je njegova volja.

Najčešće nam neće odgovoriti tako da ga možemo čuti sluhom, ili nekim očitim znakovima, no poslat će svoj mir i voditi nas.

Ne mora biti neka komplicirana molitva. Za početak, možemo mu jednostavno ispričati u kakvoj se situaciji nalazimo te ga upitati što On misli o tome. Najčešće nam neće odgovoriti tako da ga možemo čuti sluhom, ili nekim očitim znakovima, no poslat će svoj mir i voditi nas.

Molitva nam također pruža priliku da Bog oblikuje naše želje. Kada smo nesigurni oko našega plana i je li u skladu s njegovim naumom, uvijek ga možemo zamoliti da promijeni naše srce kako bismo htjeli ono što On želi za nas. To često i čini – ubrzo stvar koja nam je bila možda i odbojna, ili strašna, postaje nešto za čime čeznemo.

3. Milost

Milost je ta koja nas povezuje s Bogom i njegovom dječicom. Iako smo besplatno primili milost, možemo ju izgubiti zbog grijeha. Dakle, želimo li donositi odluke bez straha i u skladu s Božjim naumom, moramo biti u stanju milosti.

Ako odluka koju donosimo uzrokuje kršenje njegovih zapovijedi, nije u skladu s Božjom voljom, jer On nas nikada neće navesti na grijeh.

Ako nas neka situacija navodi na prijevaru, to zasigurno nije njegova volja. Ako nas vodi nečistoći, to također nije njegov naum. Ako nas neki posao navodi na krađu ili laž, to nije njegova volja za nas. Ukratko, ako odluka koju donosimo uzrokuje kršenje njegovih zapovijedi, nije u skladu s Božjom voljom, jer On nas nikada neće navesti na grijeh.

To ne znači da moramo biti savršeni kako bismo shvatili što Bog želi za nas. Ali, trebamo nastojati izbjegavati grijeh. Ako i ne uspijemo, trebamo se kajati i pristupiti sakramentu pomirenja kako bismo odlučno krenuli iznova.

Ako vjerujete da je Božji plan najbolji plan, kroz molitvu za vrijeme važnih odluka i nastojanjem da činite ono što će vas zadržati u stanju milosti, ne morate strahovati hoćete li pogriješiti pri izboru. S ovim duhovnim temeljima, čak i ako pogriješite, Bog će vas moći vratiti na pravi put. Baš poput sistema za navigaciju, On će vas preusmjeriti na najbolji put.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja