Budi dio naše mreže

Sveti Franji Saleški bio je zaljubljen u Boga, a molitvu je smatrao ključem za tu zaljubljenost. Mudrost njegovog najpoznatijeg djela "Uvod u duhovni život" primjenjiva je i u današnjem vremenu. Pročitajte smjernice ovoga sveca zaštitnika katoličkih novinara za korištenje društvenim mreža kako biste, koristeći taj medij komunikacije, donijeli Kristovo svjetlo drugima.

/ hk

Iako društvene mreže mogu biti izvrsno sredstvo za povezivanje s ljudima diljem svijeta, one nas također mogu voditi mračnim putevima tračeva, kleveta i osuđivanja. Često nismo u stanju kontrolirati naše emocije, a anonimnost koju nam Internet pruža može nas zaštititi od posljedica naših nemilosrdnih riječi, prenosi portal Aleteia. Sveti Franjo Saleški u 16. je stoljeću napisao važno duhovno djelo pod nazivom “Uvod u pobožni život” koje sadrži bogatstvo mudrosti koju i danas, u 21. stoljeću, možemo primijeniti.

Sv. Franjo Saleški piše: “Nemojte proglasiti čovjeka pijancem, iako ste ga možda vidjeli u pijanome stanju, nemojte proglasiti čovjeka preljubnikom jer znate da je sagriješio; niti jedan čin na čovjeku ne ostavlja zauvijek svoj pečat. Noa je jednom pio pijan, a Lot je bio kriv za incest, no ni jednoga od njih ne povezujemo s njegovim grijehom. Niti biste svetoga Pavla nazvali bogohulnikom, jer je bogohulio i prolio mnogo krvi prije nego što je postao kršćaninom. Imamo li sigurnost da je onaj koji je jučer bio grešnik isti i danas?”

Ne možemo donositi prosudbe na temelju onoga što pročitamo na društvenim mrežama!

Iskušenje u koje nas dovode društvene mreže, kada pročitamo neku vijest ili objavu prijatelja, je da donosimo zaključke i formiramo negativan stav o toj osobi na temelju te jedne objave. Međutim, ne možemo donositi prosudbe na temelju onoga što pročitamo na društvenim mrežama. Sveti Franjo takve bi osobe pokušao opravdati gledajući ono najbolje u njima.

“Kada čujete nešto loše o nekome, odbacite svaku sumnju na temelju koje biste nekoga mogli osuditi; ili ako je to nemoguće, pronađite bilo kakav izgovor za ono što je osoba počinila; a ako to ipak nije moguće, pokušajte suosjećati s tom osobom i podsjetite one u svojoj blizini da oni koji uspravno idu kroz život to čine samo pomoću Božje milosti. Potrudite se upoznati osobu koje je pogriješila i, ako ona ima neke vrline, potrudite se istaknuti ih”.

Neka vaše riječi budu ljubazne, iskrene, konkretne, izravne, jednostavne i istinite!

Upiranje prstom u nekoga ne čini nam ništa dobro ako nismo učinili ništa da ispravo pogreške u vlastitom životu. Ne možemo vidjeti srca drugih osoba, ali možemo znati kakvo je naše srce. Sveti Franjo Saleški ima nekoliko prijedloga za sve nas koji smo aktivni u pisanju objava i komentara na društvenim mrežama.

“Neka vaše riječi budu ljubazne, iskrene, konkretne, izravne, jednostavne i istinite; izbjegavajte svaku drskost, dvoličnost i pretvaranje, uvijek se podsjećajući da, iako nije uvijek dobro iznijeti na svjetlo sve što je možda istinito, ipak nikada nije dopušteno suprotstaviti se istini. Vodite se pravilom da nikada svjesno ne kažete ono što nije zaista istina, bilo da optužujete ili opravdavate, uvijek prisjećajući se da je Bog – Bog Istine”.

Nadalje, on predlaže: “Kada je potrebno istaknuti vlastito mišljenje ili nekome proturječiti, to treba učiniti pažljivo i oprezno, izbjegavajući srdžbu i nepromišljenost. Uistinu, ništa ne možemo postići oštrinom i drskošću”.

Moramo manje obraćati pozornost na kvantitetu, a više na kvalitetu!

Naposljetku, trebali bismo biti usmjereni na kvalitetu naših razgovora na društvenim mrežama, a ne na kvantitetu.

“Tišina, kojoj su toliki mudri ljudi bili predani, ne odnosi se toliko na korištenje manje riječi, već na manju upotrebu beskorisnih riječi. U tome smislu moramo manje obraćati pozornost na kvantitetu, a više na kvalitetu. Čini mi se da bi naš cilj trebao biti izbjegavanje obiju krajnosti”.

Imajte na umu ove smjernice dok koristite društvene mreže i donijet ćete Kristovo svjetlo drugima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja