Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-franjo-saleski

Pročitajte poticajne misli i molitvu sv. Franje Saleškog

Sveti Franjo Saleški (1567 – 1622), biskup i crkveni naučitelj, te jedan je od najpoznatijih učitelja duhovnog života i omiljeni duhovni pisac. Bio je uspješan propovjednik. Poznat i po svojim teološkim spisima, osobito o temama duhovnog vodstva i duhovne formacije. Najvažnije djelo mu je “Filotea” ili “Uvod u pobožni život“.

Papa: Sveti Franjo Saleški bio je "veliki čitač znakova vremena"

U prosincu 2022. na 400. obljetnicu smrti svetog Franje Saleškog, papa Franjo objavio je apostolsko pismo pod naslovom "Totum amoris est", u kojemu podsjeća kako je u vremenu velikih promjena sv. Franjo Saleški bio sposoban pomoći ljudima tražiti Boga u ljubavi, radosti i slobodi. Prenosimo njegovo pismo u cijelosti.

Nije svaka misao o Bogu molitva

U molitvi obratite pažnju na riječi, um i srce. Nije svaka misao o Bogu molitva. Osoba može satima razmišljati o Bogu, a opet ne moliti. Bez molitve se ne usuđujete suočiti sa životom. Ako niste u dodiru s Bogom, Gospom i svecima, ne možete raditi svoj posao ili nositi svoje terete ili se nadati da ćete dosegnuti vječni život. Kao onaj bez zraka i vode, ugušit ćete se ili osušiti.

Sv. Ivana Franciska de Chantal i sv. Franjo Saleški - Prijateljstvo po Božjoj mjeri

Sv. Ivana Franciska de Chantal sv. Franji Saleškom bila je poput majke i kćeri, a ona je sv. Franju doživljavala kao oca ili sina. On svoju ljubav prema njoj naziva jakom, neprolaznom, slatkom, laganom, posve čistom i uronjenom u Boga. Njezine riječi odaju da mu je posve poslušna kao kćerka: "Recite mi sve što moram činiti…najponiznije vas molim da ništa ne prepustiti mome sudu, ako vam je tako po volji."

Dobar odmor nije "spoj" s Bogom

Sv. Franjo Saleški bio je ismijavan u svoje vrijeme jer nije propovijedao na uzvišene načine, a propovijedi mu nisu bile posute blistavim frazama na grčkom i latinskom, postavljenim upravo tako da bi impresionirao svoju publiku. Ne, govorio je jasno, kao čovjek upoznat s duhovnim rastom i bitkom, ljudima koji su upoznati s izazovima stvarnog života.

Majka Terezija i sv. Franjo Saleški o suosjećanju bez osude

Sestra je pokazala majci knjigu u kojoj je bilježila svoje napore da kontrolira svoj jezik. Uspjela je devetnaest puta svladati samu sebe. Jednom je pala. „Nitko nije vidio ovih devetnaest“, kaže Majka u knjizi Gdje je ljubav, tamo je Bog, „ali svi su vidjeli pad. …Možemo vidjeti grešku, ali nikada ne znamo razlog.”

Pročitajte što je sv. Franjo Saleški poučavao o prihvaćanju grešnika

Nakon što ih je prisjetio da ih pokornici zovu ocima i da moraju imati “očinsko srce da ih prime s velikom ljubaznošću unatoč njihovim manama”, dodaje: “Tako se izgubljeni sin, iako smrdljiv od svinja, vraćao kući, ipak ga njegov otac grli, ljubi s oduševljenjem i prolijeva nad njim suze utjehe, jer mu je bio otac, a očinsko srce je uvijek nježno prema sinovima.”

Suhoća u molitvi i kako je pobijediti

Sveti Franjo Saleški, veliki duhovni učitelj, napisao je vrlo dragocjen vodič za osobnu molitvu u svom 'Uvodu u pobožni život' iz kojeg vam donosimo nekoliko vrijednih savjeta.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja