Budi dio naše mreže

"Duh Sveti dolazi k nama kao rezultat križa - kao rezultat našeg potpunog predanja Božjoj volji, traženja samo Njegove slave i potpunog odricanja od samih sebe".

/ hk

Portal Aleteia donosi promišljanje svetca svakodnevne svetosti svetog Josemaríe Escrive o duhovnoj slobodi.

Duh Sveti želi nam dati duhovnu slobodu zbog koje u našem srcu osjećamo mir. Međutim, nije uvijek lako ukloniti razne prepreke u našem srcu koje nas sprječavaju da doživimo tu duhovnu slobodu.

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga (Mt 16, 24 – 25).

Sveti Josemaría Escrivá pojašnjava kako je tajna postizanja duhovnog mira: “Zajedništvo s križem – jer je Kalvarija prethodila Uskrsnuću i Pedesetnici. To je red kojeg svaki kršćanin mora slijediti. Mi smo, kao što nam sv. Pavao kaže, ‘baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo’. Duh Sveti dolazi k nama kao rezultat križa – kao rezultat našeg potpunog predanja Božjoj volji, traženja samo Njegove slave i potpunog odricanja od samih sebe”.

Foto: Pixabay

Escrivá dalje objašnjava: “Samo onda kada smo vjerni milosti i odlučni u tome da postavimo križ u središte naših duša, poričući same sebe za Božju ljubav, odvajajući se na ispravan način od svake sebičnosti i lažne ljudske sigurnosti, samo onda… ćemo primiti puninu velike vatre, veliko svjetlo, veliku utjehu Duha Svetoga. Tada duša počinje osjećati mir i slobodu za koju nas je Krist oslobodio i koja nam se daju milošću Duha Svetoga. ”

To je temeljno učenje Isusa Krista koje je govorio svojim učenicima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga” (Mt 16, 24 – 25).

Kalvarija je prethodila Uskrsnuću i Pedesetnici. To je red kojeg svaki kršćanin mora slijediti.

Nije jednostavno slijediti ove Isusove riječi, ali u njima je ključ za postizanja istinskog i trajnog mira te slobode unutar ljudske duše. Moramo umrijeti sebi ako želimo živjeti u Duhu Svetom. Sljedeći put prije nego što uronite u molitvu, razmislite što vas udaljava od duhovne slobode te čega se sve trebate odreći kako biste pronašli mir za kojim čeznete.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja