Budi dio naše mreže

Jedna jedina čaša vode mjerilo je plaće vječnosti

Hoće li nas mlinski kamen povući na dno kao posljedica sablazni svih kula koje gradimo iskorištavajući se međusobno?

/ dt

Reče Isus: “Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.”
“Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.”
“Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi.”

Mk 9, 41 – 43

Jedna jedina čaša vode mjerilo je plaće vječnosti.

Na tragu toga, uza svu našu grešnost i nesavršenost, nadamo se ipak nekoj glavnici pred Božjim licem.

Ljubiti čovjeka i činiti dobro zato što je on dijete Božje i zato što u sebi nosi pečat njegove ljubavi, to je najsnažniji motiv jedinstva.

Uvijek kada se ljudi ujedinjuju iz straha ili iz koristi, tada to jedinstvo brzo propada i urušava se u sebi. Toliki su savezi tijekom povijesti nestali u zaboravu.

Savez ljubavi, upisan darovanim životom na križu, krvlju je zapečatio prisegu Božje vjernosti.

Božji je plan od početka svijeta jedinstvo čovjeka i u sebi i među sobom, ali ne bilo kako i ne na bilo kakvim temeljima.

Posljedica su oholosti babilonske kule pobrkani jezici i nerazumijevanje koje iz oholosti raste. Svi koji i danas traže utočište u raznim babilonskim kulama, velikim i malim, potpisuju poljuljane temelje svoga života.

Zašto je tako dalek savez srca i ljubavi, savez pravde i poštenja, a čežnja za njim upisana je u naše biće? Jesmo li odustali od toga i zadovoljavamo se savezom straha ili koristi?

Hoće li nas mlinski kamen povući na dno kao posljedica sablazni svih kula koje gradimo iskorištavajući se međusobno? Osobno radije biram čašu vode, besplatnu, iz ruke onoga koji daje ljubav i ne želi od toga nikakvu korist.

Tekst je izvadak iz knjige Kap za dobar dan – meditacije, autora vlč. Darka Zgrablića. Vlč. Zgrablić svećenik je Porečke i Pulske biskupije. Vodi duhovne vježbe i obnove te se duhovnim prilozima redovito javlja u više radiopostaja. Dugi niz godina redoviti je suradnik u duhovnom programu Radio Istre u komentarima dnevnih i nedjeljnih evanđelja u emisijama “Susret s Izvorom” i “Kap za dobar dan”. Snimljene tekstove objavljuje na svom Youtube kanalu te kanalu Zrno Riječi. Jedan je od urednika i voditelja emisije “Razlog nade” Laudato televizije. Župnik je u Župi sv. Vinka u Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja