Budi dio naše mreže

Mnogi će se pitati je li Biblija povijesna ili nije. Budući da se radi o prilično složenom nizu knjiga koji se lako mogu pogrešno protumačiti i predstaviti pogrešno, pitanje koje se mora postaviti je: koji dio Biblije jest povijesni?

/ dz

Biskup Robert Barron uvijek brzo istakne da je najbolji pristup razumijevanju Biblije i načinu čitanja isti onaj koji koristimo u knjižnici, piše Simply Catholic. U knjižnici postoje različiti odjeljci koji sadrže različite vrste knjiga. Isto vrijedi i u Bibliji. U Bibliji postoje različiti odjeljci, svaki odjeljak ima svoje knjige. Postoje i razne književne vrste u raznim biblijskim knjigama, a ponekad i unutar same knjige; sve su to postavljene jedna uz drugu u okviru jednog biblijskog uveza. Umjesto jedne knjige, 73 su za katolike. Svaka od tih knjiga ima svoju povijesnu formaciju i svoju priču. Važno je upamtiti da se ne čita svaka knjiga, niti svaka književna vrsta na isti način.

Primjerice, poezija Pjesme nad pjesmama uvelike se razlikuje od liturgijskih i žrtvenih uputa Levitskog zakonika. Kad bih Levitski zakonik pokušao čitati kao alegorijsku ljubavnu poeziju, ne bih daleko dogurao. Isto tako, priče o stvaranju i arhetipske slike i priče iz prvih poglavlja Postanka nisu isto što i povijest Davida i Šaula i uspon judejskog i izraelskog kraljevstva. Moraju se čitati s različitim književnim lećama, da tako kažem. Inače, lako mogu shvatiti svrhu i poruku knjige.

Opet, uobičajeno pitanje koje se postavlja u vezi s tim jest povijesnost Biblije, a posebno Starog zavjeta. Ako primijenimo suvremene standarde povijesnog pisanja na Bibliju, onda je jasno da Stari zavjet nije povijest. Međutim, ako možemo prihvatiti da su biblijski autori pisali povijest na drugačiji način od nas, možemo početi prihvaćati priče kao povijesne, iako nisu napisane prema današnjim standardima. Rođenje Samuela, na primjer, ne mora biti dio priče o temeljima monarhije zbog stroge izraelske povijesti. Bez toga je, međutim, teško objasniti poštovanje koje su mu pokazali svi ljudi, uključujući Šaula i Davida. Samuelov lik naglo se ocrtava u priči o usponu izraelske monarhije i s književne točke gledišta on je izuzetno važan. Možda bi svjetovni povjesničar smatrao Samuela nebitnim za formiranje monarhije, ali u biblijskom razumijevanju povijesti njegova je priča ključna.

Postoje i drugi odlomci u Starom i Novom zavjetu koji imaju snažniji povijesni okus, poput letimičnih popisa kraljevskih godina izraelskih i judejskih kraljeva s kratkim opisima koji su priloženi svakom kralju. Postoje i odlomci u Djelima apostolskim gdje autor daje detaljan prikaz mjesta koja su putovali Pavao i on sam. Imenuje drevne luke i gradove, zajedno s opisima njihovih pomorskih pustolovina. Pavao u svojim pismima iznosi i svoja iskustva kao farizej, a zatim kao kršćanski apostol.

Evanđelja, koja govore o životu i službi Isusa iz Nazareta, ponekad su obezvrijeđena kao povijesni dokumenti. Činjenica da su napisani oko 60. – 90. godine poslije Krista, tako blizu vremena kada je Isus živio, i da daju detaljne informacije o Isusovom životu, službi i smrti, trebala bi nas upozoriti na tako brzopleto odbacivanje njihove povijesne vrijednosti. Zapravo, čitanje uvodnih stihova Evanđelja po Luki može baciti malo svjetla na ono što je on pokušavao učiniti dok je sastavljao svoj materijal i sastavljao svoje evanđeosko izvješće:

Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama – kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi – pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen. ”

Luka nam govori da su mnogi ljudi pisali o Isusovom životu, službi i smrti. Podaci o Isusu dolazili su od očevidaca događaja koji su okruživali njegov život. Luka je odlučio, nakon istraživanja i razgovora s raznim ljudima, napisati vlastiti “uredni račun” kako bi čitatelj njegova evanđelja znao istinu o onome što je Isus doista činio i poučavao. To, možda, nije povijest onako kako mi to obično mislimo, ali sigurno ne sprječava da sadržaj Evanđelja bude povijesno točan.

Razvijanje osjetljivosti na različite književne žanrove Biblije može pomoći razjasniti dio zbrke oko povijesti koju bilježi i priča koje sadrži. Omogućit će plodno čitanje ovog dokumenta koji je toliko važan za razumijevanje povijesti zapadne civilizacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja