Budi dio naše mreže

Ja sam, ja koji s tobom govorim! Prvi dan e-duhovnih vježbi

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Ovo je prvi dan tvojih duhovnih vježbi. Dobro je na početku probuditi u srcu iskrenu želju za susretom. Pronađi svoj mirni kutak gdje ćeš umiriti svoje tijelo i sabrati svoje misli. Zaustavi se i pokušaj ostaviti brige svoga dana barem na trenutak.

Uvodna molitva

„Žedna mi je duša Boga, Boga živoga: o, kada ću doći i lice Božje gledati?“ (Ps 42,3)
Duše Sveti, povjeravam ti ovaj dan i ovaj susret. Vodi me i prosvijetli, osnaži me i uputi tamo kamo me Gospodinova ruka želi povesti. Žedan sam tvoje blizine, povedi me na prave izvore. (Pokušaj nastaviti svojim riječima.)
Amen.

Čitanje 

Iv 4,5-33, 39-42

U ono vrijeme Isus dođe u samarijski grad koji se zove Sihar, blizu imanja što ga Jakov dade svojemu sinu Josipu. Ondje bijaše zdenac Jakovljev. Isus je umoran od puta sjedio na zdencu. Bila je otprilike šesta ura. Dođe neka žena Samarijanka zahvatiti vode. Kaže joj Isus: »Daj mi piti!« Njegovi učenici bijahu otišli u grad kupiti hrane. Kaže mu na to Samarijanka: »Kako ti, Židov, išteš piti od mene, Samarijanke?« Jer Židovi se ne druže sa Samarijancima. Isus joj odgovori: »Kad bi znala dar Božji i tko je onaj koji ti veli: ‘Daj mi piti’, ti bi u njega zaiskala i on bi ti dao vode žive.«

Odvrati mu žena: »Gospodine, ta nemaš ni čime bi zahvatio, a zdenac je dubok. Otkuda ti dakle voda živa? Zar si ti možda veći od oca našeg Jakova koji nam dade ovaj zdenac i sam je iz njega pio, a i sinovi njegovi i stada njegova?« Odgovori joj Isus: »Tko god pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.«

(…)

Razmatranje

Isus je strpljivo promatra, sluša i ulazi u životnu priču ove žene. Polako se razotkriva pozadina i ranjena povijest. Iz pomalo drskih odgovora ove žene iščitava se drama, hoće li uopće biti sposobna prepoznati onoga koji stoji pred njom. Život ju je učinio slijepom, neobazrivom, zatvorenom. Pet muževa i ovaj koji nije njen zapravo su niz neprestanih početaka i nadanja, niz razočarenja i neuspjeha, obećanja i prijevara. Takav ili sličan niz ima svatko u svom životu. Ne mora biti toliko dramatičan primijer, ali neostvarenih nadanja i padova koji te melju u životu imaš sigurno i ti. Nešto što te vremenom učini tvrdim, bezosjećajnim, otresitim, ali i napuštenim, ranjenim i razočaranim. Dokle i koliko dugačak taj niz može biti, dobro bi bilo upitati Gospodina, upustiti se se u razgovor s njime.

Isusova pronicljivost uspijeva razoružati nesretnu ženu, daje joj do znaja da je poznaje u dubinu i da je sposoban prodrijeti u tu dubinu mimo svake maske i blokade. Do pravog susreta dolazi tek tada.

Pronađi tu ženu u sebi. Gdje te to život najčešće čini ranjenim i zatvorenim? Što je ono za čime najiskrenije žeđaš, a što je ono gdje se najčešće napajaš? Gdje to u svom životu želiš susresti Isusa? Njemu koji te poznaje prepusti da ti o tebi progovori. Ja sam, (kod za ime),  ja koji s tobom govorim!

Molitva

Žedan sam, Gospodine, istine o sebi i žedan sam tvoje blizine. Dovedi me do izvora vode žive koja će u meni postati izvorom vode koja struji u život vječni. Primi sva moja kriva traženja, sva moja lažna nadanja, sve moje lutanje. Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram zahvaćati s izvora koji me nikada neće nasititi. (Nastavi molitvu svojim riječima.)
Amen!

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti Isusova molba: Daj mi piti! Ili Samarijankin odgovor: Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam. Ili pak Isusova objava: Ja sam, ja koji s tobom govorim! Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto svoga radnog stola, na zaslon računala ili tamo gdje tvoj pogled često svrati.

Ključne riječi:
ljetne e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja