Budi dio naše mreže

Za mnoge od nas odlazak na misu ponekad je nešto dosta drugačije od ostatka našeg života.

/ dz

Ali to ne znači da to dvoje nemaju nikakve veze jedno s drugim. Naprotiv: misa je slavlje Isusove smrti i uskrsnuća upravo u kontekstu naših vlastitih iskustava smrti i uskrsnuća, podsjeća Aleteia.

Ne dolazimo na misu samo zato da bismo se prisjetili tko je Isus bio u dalekoj prošlosti, nego ponovno oživljavamo tko je Isus za nas, upravo ovdje, usred naših sadašnjih borbi. Točno u sredini mise je molitva u kojoj imamo posebnu priliku povezati otajstvo Isusove smrti i uskrsnuća s vlastitim iskustvima smrti i uskrsnuća.

Nakon priprave darova na oltaru, svećenik govori: “Molite, braćo, da moja i vaša žrtva bude ugodna Bogu, Ocu svemogućem.” Obratite pažnju na iznenađujuće riječi “Moja i vaša žrtva”! To znači da na svaku misu i ti donosiš žrtvu!

Žrtva nisu samo kruh i vino koji se donose na oltar: to je i duhovna žrtva nas samih!

Gospodinu prinesi konkretnu muku

Kad odgovarate, izgovarate riječi: “Primio Gospodin žrtvu iz tvojih ruku, na hvalu i slavu svoga Imena, te na korist nama i čitavoj svojoj svetoj Crkvi.” Dok izgovarate te riječi, potičem vas da razmišljate o nekoj specifičnoj “žrtvi”, nekom konkretnom, izazovnom iskustvu koje donosite na misu toga dana.

Možda bolujete od neke bolesti. Možda postoji svađa u vašoj obitelji. Možda se netko koga volite, ili vi sami, borite s nekom ovisnošću. Te terete, stvarne i neriješene kakve jesu, donesite na svaku misu, uz fizičke darove kruha i vina.

Osobito se prisjećajući ovih “žrtvi” i prinoseći ih Isusu, podsjećamo se da, kao što Isus dijeli naša mala iskustva “smrti” – on je iskusio učinke patnje, sukoba i ljudske slabosti – to isto čini On s nama dijeleći iskustvo “uskrsnuća” – iscjeljenja, pomirenja i novopronađene snage, čak i usred slabosti.

Na svakoj misi obnavljamo sjećanje na Njegovu vjernost u našim životima. Prisjećajući se naše “žrtve” u toj maloj molitvi, ponovno budimo nadu da će nam On i dalje biti vjeran, ovdje i sada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja