Budi dio naše mreže

Jedno od obilježja života svetoga Ivana Pavla II. nalazi se u geslu kojega je izabrao kao biskup, a kojega se držao i kada je izabran za papu. Zašto se odlučio baš za ovo geslo? Doznajte u nastavku.

/ mdj

Kada svećenik bude izabran za biskupa, on tada izabire i svoje biskupsko geslo. Radi se o drevnoj tradiciji koja se još uvijek održava, donosi Aleteia.

Sveti Ivan Pavao II. zaređen je za pomoćnog biskupa Krakova u Poljskoj 28. rujna 1958., na blagdan svetog Vaclava, a kao svoje biskupsko geslo odabrao je “Totus Tuus”.

Značenje Totus Tuus

Sveti je Papa objasnio zašto je izabrao te riječi u knjizi “Prijeći prag nade”: “Ovaj izraz nije samo izraz pobožnosti, ili jednostavno izraz odanosti. To je više. Tijekom Drugog svjetskog rata, dok sam bio zaposlen kao tvornički radnik, počela me privlačiti marijanska pobožnost. U početku mi se činilo da bih se trebao malo distancirati od marijanske pobožnosti svoga djetinjstva, kako bih se više usredotočio na Krista. Zahvaljujući sv. Ljudevitu Montfortskom shvatio sam da je istinska pobožnost prema Majci Božjoj zapravo kristocentrična, dapače, vrlo duboko ukorijenjena u Otajstvu Presvetog Trojstva, te otajstvima Utjelovljenja i Otkupljenja.”

Ivan Pavao II također je objasnio odakle potječe ovo geslo, aludirajući na  Pismo monfortanskoj redovničkoj obitelji: Kao što je poznato, moj biskupski grb simbolično ilustrira gore citirani evanđeoski tekst; moto Totus tuus nadahnut je naukom sv. Ljudevita Marie Grigniona de Montforta (usp. Dar i otajstvo, str. 42-43; Rosarium Virginis Mariae, br. 15). Ove dvije riječi izražavaju potpunu pripadnost Isusu po Mariji: “Tuus totus ego sum, et omnia mea tua sunt”, napisao je sveti Ljudevit Marie, a njegove riječi prevodi sa: “Sav sam tvoj, i sve što imam tvoje je, o Isuse najljubazniji, po Mariji, tvojoj presvetoj Majci.” Nauk ovog sveca imao je dubok utjecaj na marijansku pobožnost mnogih vjernika i na moj život.

Podsjetimo, sv. Ljudevit Montforski bio je svećenik iz 18. stoljeća posvećen Djevici Mariji i na jednom je mjestu objasnio što se događa s molitvama upućenim Gospi u svojoj knjizi “Prava pobožnost prema Mariji”: Blažena Gospa, u svojoj neizmjernoj ljubavi prema nama, žarko želi primiti u svoje djevičanske ruke dar naših djela, udijelivši im čudesnu ljepotu i sjaj, i najsretnije ih prikazati Isusu. Više slave se daje našem Gospodinu na ovaj način nego kada prinosimo žrtvu vlastitim krivim rukama.”

Sveti Ivan Pavao II. čvrsto je vjerovao u način na koji je sveti Ljudevit Montfortski predstavljao marijansku pobožnost i to ga je toliko oduševilo da je za svoje geslo izabrao “Totus Tuus”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja