Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-ljudevit-montforski

Ivan Pavao II. i motoTotus Tuus

Jedno od obilježja života svetoga Ivana Pavla II. nalazi se u geslu kojega je izabrao kao biskup, a kojega se držao i kada je izabran za papu. Zašto se odlučio baš za ovo geslo? Doznajte u nastavku.

Kratko razmatranje sv. Ljudevita Montfortskog o molitvi ‘Zdravo, Marijo’

Završi svoju molitvu govoreći s Crkvom: Sveta Marijo, sveta u tijelu i u duši, sveta zbog tvog jedinstvenog i vječnog predanja Bogu na služenje, sveta zbog toga što si Majka Boga koji te je obdario preuzvišenom svetošću kako to i priliči toj neizmjernoj časti. Majko Božja koja si i naša majka, naša Posrednica i Zagovornica, Blagajnica i Djeliteljica Božje milosti, isprosi nam oproštenje naših grijeha i pomirenje s božanskim Veličanstvom.

SAZNAJTE Što krasi redovnike monfortance?

Družbu Misionara Monfortanaca osnovao je sveti Ljudevit Grignion Montfortski u Francuskoj 1705. On je utemeljitelj i duhovni otac Družbe. Monfortanci  pripadaju institutu apostolskog života, s naglašenom marijanskom karakteristikom.

Izmolite krunicu na čast Presvetom Oltarskom Sakramentu

U Katoličkoj Crkvi se posljednjih desetljeća ukorijenila pobožna praksa molitve tipa krunice na čast različitih otajstava naše vjere, pa tako imamo i krunicu na čast Presvetom Oltarskom Sakramentu, koju donosimo u nastavku.

O požudi tijela

Nakon govora o požudi očiju donosimo vam promišljanje sv. Ljudevita Montfortskog o požudi tijela. U nastavku pročitajte njegovo promišljanje.

Znate li što je požuda očiju?

Prema klasičnoj katoličkoj tradiciji požuda očiju se očituje u škrtosti. Crkva uči da čovjek ima pravo na privatno vlasništvo, ali i da zemaljska dobra trebaju biti svima na raspolaganju. Da svi imaju pravo na minimum potreban za dostojanstveni život. Škrtac više od svega ljubi novac i bogatstvo. On gomila dobra i uživa u gomilanju posjeda, te ne želi dirati u dobra koja je nagomilao. Ne koristi se novcem da služi sebi i drugome, nego postaje robom bogatstva ili užitaka koje mu ono može pružiti, te tako zemaljska dobra postaju pravi idoli kojim se ljudi, umjesto Bogu, klanjaju.

Po sjedinjenju s Marijom postajemo dostojnije boravište euharistijskom Isusu

Osvijetliti lik i ulogu Majke Božje u povijesti spasenja, te u kršćanskoj duhovnosti, jedan je od specifičnih zadataka misionara monfortanaca. Njihov utemeljitelj i duhovni otac sv. Ljudevit Montfortski primio je dar od Boga, kojega je prije svega on sam živio, a potom priopćio svojim učenicima i nasljedovateljima. Monfortanska duhovnost je prije svega put traženja i suobličenja Isusu Kristu, a najsavršenije sredstvo kojim se postiže sjedinjenje s Božanskom Mudrošću jest, prema njima, nježna i istinska pobožnost prema Presvetoj Djevici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja