Budi dio naše mreže

Istok i Izdanak - 21. dan adventskih e-duhovnih vježbi

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Današnja antifona može ti poslužiti kao primjer kako razmatrati. 

Započni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Ostani nekoliko trenutaka u tišini. Sjeti se da je vrijeme koje je pred tobom vrijeme za Gospodina. Sasvim se posveti njemu. Osluškuj! Nakon toga pročitaj antifonu.

O Istoče, o sjaju svet u svjetlosti vjekovitoj, ti Sunce pravde istinske: ograni bijedi čovječjoj, što tumara po tminama! Prosvijetli sve što gube se u smrtnoj sjeni nemiloj!

Čitanje

Pročitat ćeš odlomak iz Knjige proroka Zaharije. U njemu Bog govori o ‘Izdanku’. Dok čitaš, razmišljaj koje je poslanje Izdanka i kako on vrši to poslanje u tvome životu. Osim toga, pokušaj vidjeti što ti moraš učiniti da bi Izdanak postigao učinak za tebe.

Iz Knjige proroka Zaharije (Zah 6,12-15)

Ovako govori Gospodin nad vojskama: »Evo čovjeka komu je ime Izdanak; ispod njega će proklijati i on će sazdati svetište Gospodnje. On će sazdati svetište Gospodnje i proslaviti se. On će sjediti i vladati na prijestolju. A do njega će na prijestolju biti svećenik. Sklad savršen bit će među njima. A kruna neka ostane u Gospodnjem svetištu za spomen Heldaju, Tobiji, Jedaji i Jošiji, sinu Sefanijinu. I oni koji su daleko doći će i sazdat će svetište Gospodnje. Znat ćete tako da me Gospodin nad vojskama k vama poslao.«

To će se zbiti ako zaista poslušate glas Gospodina, Boga svojega.

Razmatranje

Bog po proroku Zahariji govori o ‘Izdanku’. U hebrejskom izvorniku to je cema, a na latinski je prevedeno imenicom oriens koja može značiti i ‘izdanak’ i ‘istok’. Ispod Izdanka će proklijati, što znači da s Izdankom počinje nešto novo, nešto novo što je obilježeno i obnovom Gospodnjega svetišta, to jest jeruzalemskoga Hrama. Po izgradnji Hrama Izdanak će biti proslavljen. Osim toga, izgradnja Hrama uključuje i one koji će doći izdaleka.

Zaharijin tekst završava riječima: »To će se zbiti ako zaista poslušate glas Gospodina, Boga svojega.« Božja je riječ čvrsta i ništa joj se ne može suprotstaviti. Jedina prepreka Božjoj riječi u tvome životu ostaje tvoja volja. Želiš li doista poslušati njegov glas? Ne odgađaj odluku! Odluči već sada! I kreni!

Antifona preuzima riječ o Izdanku, ali ga tumači kao Istok, pa odmah pomišlja na svjetlo i na sunce. Kod proroka Malahije čitamo o onom danu koji će biti dan suda za nepravedne i dan spasenja za one koji su Božji. Nakon što navijesti iskorjenjivanje zla i grijeha, prorok ondje donosi Božje riječi: »A vama koji se imena moga bojite sunce pravde će ogranuti sa zdravljem u zrakama, i vi ćete izlaziti poskakujući kao telad na pašu« (Mal 3,20). To je ono Sunce pravde koje spominje i antifona.

Konačno, Istok se pojavljuje i u Novom zavjetu. Evanđelist Luka donosi riječi drugoga Zaharije, oca Ivana Krstitelja, koji govori o Isusu Kristu kao o »Mladom suncu s visine« (Lk 1,78). Ovo »Mlado sunce« u latinskom je također Oriens. To nas Sunce, taj Istok, prosvjetljava i daje nam »spoznaju spasenja« (Lk 1,77) koja nas izbavlja od smrti.

Razmišljaj danas o Isusu kao o svome Suncu pravde. On je »svjetlost na prosvjetljenje narodâ« (Lk 2,32). Stani preda nj i dopusti mu da te obasja svojim zrakama koje donose zdravlje duše i tijela. Izloži tome Suncu sve što te boli i dopusti da on liječi. Ozdravljenje može biti dugotrajan proces. Budi strpljiv!

Molitva

Molitvu zaključi riječima antifone i hvalospjevom Veliča:

Veliča duša moja Gospodina,
i klikće duh moj
u Bogu mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.
Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je Ime njegovo!
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.
Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.
Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.
Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.
Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim:
spomenuti se dobrote svoje
prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu,
kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova. Amen

O Istoče, o sjaju svet u svjetlosti vjekovitoj, ti Sunce pravde istinske: ograni bijedi čovječjoj, što tumara po tminama! Prosvijetli sve što gube se u smrtnoj sjeni nemiloj!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja