Budi dio naše mreže

"Djeca su se uživljavala u te likove do te mjere da su se čak u jednom trenutku nazivali imenima blaženica. To nam je potvrda da su shvatili poruku slikovnice – Biti dobar prema čovjeku i Bogu. Naravno da se za njihov uzrast ne prikazuje ona najokrutnija stvarnost koja se dogodila, ali da nas u životu čuvaju anđeli i da su anđeli ti koji nas vode prema nebu, to dijete može prihvatiti na sebi svojstven način", rekla je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu 2021. ravnateljica vrtića sv. Josipa s. Danijela Koprek.

/ Filip Ećimović

Na spomendan blaženih Drinskih mučenica, hrabrih žena koje su vjernost Bogu i zavjetima potvrdile svojom krvlju, u suradnji s Dječjim vrtićem sv. Josipa u zagrebačkoj Granešini donosimo vam svjedočanstvo najmlađih i najranjivijih među nama – djece. Provincija Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi osnivač je vrtića, a u radu s djecom i korisnicima usluga vrtića nastoje im približiti i pet blaženih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi: s. M. Julu Ivanišević (Hrvatica), s. M. Berchmanu Leidenix (Austrijanka), s. M. Krizinu Bojanc (Slovenka), s. M. Antoniju Fabjan (Slovenka) i s. M. Bernadetu Banju (Mađarica rođena u Hrvatskoj).

Blažene Drinske mučenice, dječji rad / Foto: Dječji vrtić sv. Josipa

Djeca jasno daju do znanja što žele od nas: odgojiteljice/odgojitelje koji će im biti dovoljno blizu u svakodnevnim prilikama života da veliki Bog stane u njihova mala dječja srca. Jer ono što Bog traži od nas je – da budemo oruđe u Njegovim rukama tako da sve bude darovano s ljubavlju i da se preko nas širi neizmjerna Božja ljubav svakom čovjeku. Katekizam Katoličke crkve kaže: ‘Domaće ognjište osobito je prikladno mjesto za odgoj u krepostima. Dva su osobita iskustva koje trebaju roditelji pružiti svome djetetu: iskustvo svoje međusobne ljubavi i iskustvo zauzetog obiteljskog zajedništva'”, ističu iz vrtića sv. Josipa.

Foto: Dječji vrtić sv. Josipa

Na tom tragu, odgojiteljice/odgojitelji prepoznaju i djeci svjedoče različitost bl. Drinskih mučenica. Svaka ima osobne karakterne crte, svoju jedinstvenost. “A opet, zajedništvo njihova života posvećena Kristu i ljubavi Božjoj stvara od njihova doma toplinu zaklona. Toplinu skuta majčina krila. ‘Kako li je dragocjena, Bože, dobrota tvoja, pod sjenu krila tvojih ljudi se sklanjaju’ (Ps 36,8)”, naglasili su iz vrtića.

Foto: Dječji vrtić sv. Josipa

Zanimalo nas je koliko mučenički lik bl. Drinskih mučenica može biti blizak suvremenome čovjeku.

“Njihov lik može biti blizak svakome čovjeku, meni prvoj kao redovnici koju one svojim životom potiču na još jače nasljedovanje Isusa Krista u vlastitom posvećenju, lik osoba koje su u svakom trenutku bile spremne ljubiti, žrtvovati se, pomagati u običnoj svakodnevnici čineći obične svakodnevne stvari koje su ih danas učinile velikima i blaženima”, rekla je ravnateljica vrtića s. Danijela Koprek.

Naravno, postavili smo i pitanje kako sestre o bl. Drinskim mučenicama govore djeci u vrtiću i izvan njega.

“One zaista mogu biti bliske djeci po tome što šire ljubav, dobrotu, što su pomagale svima bez razlike na vjeru, naciju… i to što se danas u našim vrtićima njeguje ta različitost i prihvaćanje drugoga (jer mi u svom redovitom programu imamo integriranu djecu sa teškoćama u razvoju), znači netko je drugačiji, a to je ona karakteristika i duhovna komponenta koja se usađuje djeci – prihvaćati drugoga i voljeti ga kao takvog.

Ova slikovnica dar je svima nama da u svom životu gdje god se nalazili živimo istinske vrjednote, da činimo dobro svima i da uvijek budemo poput djece

Nakon beatifikacije jedno od književno-umjetničkih djela je i slikovnica ‘Snježni Drinski anđeli’, autorice pedagoginje katoličkih vrtića Grada Zagreba Brankice Blažević – gdje je po istoimenoj slikovnici nastao scenski prikaz u kojem djeca svojom glumom prikazuju kako je izgledala svakodnevnica naših blaženica – što su one sve činile – pomagale siromasima, poučavale djecu, liječile bolesne, primale svakoga tko je pokucao na njihova vrata.

Djeca su se uživljavala u te likove do te mjere da su se čak u jednom trenutku nazivali imenima blaženica. To nam je potvrda da su shvatili poruku slikovnice – Biti dobar prema čovjeku i Bogu. Naravno da se za njihov uzrast ne prikazuje ona najokrutnija stvarnost koja se dogodila, ali da nas u životu čuvaju anđeli i da su anđeli ti koji nas vode prema nebu, to dijete može prihvatiti na sebi svojstven način. Ova slikovnica dar je svima nama da u svom životu gdje god se nalazili živimo istinske vrjednote, da činimo dobro svima i da uvijek budemo poput djece, jer kako kaže Isus u Evanđelju  -takvih je Kraljevstvo nebesko”, naglasila je ravnateljica.

Slikovnica “Snježni Drinski anđeli” predstavljena je 20. rujna 2012. u Dječjem vrtiću Svetog Josipa u Zagrebu povodom prve obljetnice beatifikacije Drinskih mučenica. Tekst je napisala Brankica Blažević, pedagoginja katoličkih vrtića i viša savjetnica za vjerski odgoj djece predškolske dobi , a ilustrirala je akademska slikarica Alma Orlić.

Vrtićka djeca upoznajući život “Snježnih Drinskih anđela” scenski su uz glazbu u nekoliko navrata do sada prikazivala kako je izgledala svakodnevnica sestara na Palama. Djeci je posebno blisko to što sestre zbog svojeg djelovanje prozvane majkama siromaha, a samostan gostinjcem siromaha. Djeca su se duboko uživjela u svoje uloge te je njihov izvedba ostavila vrlo snažan dojam na sve prisutne.

Osnivač Vrtića sv. Josipa je Provincija Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi, zajednica koja svojim poslanjem i apostolatom nastoji činiti vidljivom Božju ljubav služeći obiteljima današnjice, posebno djeci koju nastoji usmjeravati prema kvalitetnijem i cjelovitijem promišljanju života i upućivanjem na izvor i počelo života – Boga Stvoritelja svega živoga, držeći se preporuke svoje Utemeljiteljice Majke Franziske Lechner: “Činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo”.

Više o brizi za malene, o vrtićkoj djelatnosti – apostolatu koji je postojan od 1970. godine do danas, pročitajte na mrežnim stranicama Dječjeg vrtića sv. Josipa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja