Budi dio naše mreže

Odluči danas s kime ćeš podijeliti svoje bogatstvo: oči i uši. Za njih se bori cijeli svijet!

/ im

“Duhovni poticaj – Živo vrelo” za Radio Mir Međugorje pripremila je članica Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog s. Benedikta Nina Krapić. U svojem promišljanju dotaknula se potrebe slušanja drugoga. U nastavku pročitajte u cijelosti njezino promišljanje.

Slušanje je važnije od govora

Crkva danas slavi češkog sveca, sv. Vjenceslava. Sveca je ubio vlastiti brat, a sve je krenulo od ušiju – od slušanja. Vjenceslavov brat Boleslav je slušao masu. Slušao je što mu govori obijesni narod, prenosili su laži o njegovoj obitelji. Uvjeravali su ga da ga majka i brat žele ubiti. Boleslav je povjerovao, dopustio je da mu u srce uđe đavolsko sjeme klevete i laži, preokrene ga i da okonča bratov život, a time izgubi svoj mir i slobodu.

Iz ovog primjera vidimo koliko je važno što i koga slušamo, s kime i kako donosimo svoje odluke. Plod slušanja može biti smrt ili život.

Slušanje je važnije od govora, to nam pokazuje i činjenica da imamo dva uha i samo jedna usta. Razgovori, riječi koje slušamo nas oblikuju, utječu na naše ponašanje. Slušati nije isto što i čuti jer slušajući darujemo pozornost. Boravimo s onim koji govori, dopuštamo da utječe na nas i da mu povjerujemo.

Slušanje je važnije od govora, to nam pokazuje i činjenica da imamo dva uha i samo jedna usta.

Vrijednost naših ušiju i očiju mogla bi se izraziti u milijardama, jer je naša pozornost silno vrijedna. Vrijedna je toliko da se danas za nju bori čitav svijet. Od naše pozornosti žive mediji, slavne osobe, reklamna industrija, gospodarstvenici, političari, ideje i ideologije…. Svijet njome uspješno trguje i skupo je naplaćuje. Što im više pozornosti darujemo to se skuplje prodaju i više zarađuju. No, osim industrije od naše pozornosti žive naši odnosi. O našoj pozornosti ovise odnosi s ljudima, sa samima sobom i s Bogom.

Danas je dobra prilika da razmotrimo kome kroz dan darujemo svoje uši i svoje oči? Čije riznice napunjamo  i tko živi od naše pozornosti?

Masovni mediji? Filmska i glazbena industrija? Poslodavci? Influenceri? Ili od naše pozornosti žive i rastu naši roditelji, djeca, rodbina, prijatelji, napušteni, osamljeni, bolesni…. Imamo li uši za sebe, čujemo li što se sada događa u našoj dubini, gdje sam i kako sam ja?

Odluči danas s kime ćeš podijeliti svoje bogatstvo: oči i uši.

Na koncu, za našom pozornosti najviše čezne Bog, strpljivo i ljubomorno traži koji minut u kojem nas može imati samo za sebe i sav nam se darovati. Obećava nam blaženi život koji se krije u slušanju Njegove riječi i tko Njemu povjeruje taj će živjeti. Odluči danas s kime ćeš podijeliti svoje bogatstvo: oči i uši. Za njih se bori cijeli svijet!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja