Budi dio naše mreže

Ključna riječ: govor

Papa Franjo: Ispovijed je božanski zagrljaj koji tješi

Papa Franjo je u pokorničkom slavlju u rimskoj crkvi Santa Maria al Trionfale, kojim je u petak 17. ožujka otvorio korizmenu inicijativu molitve i pomirenja „24 sata za Gospodina“, podsjetio da je susret s Bogom preko ispovjednika „slavlje koje liječi srce i unutra ostavlja mir“ te predložio ispit savjesti za grijehe „protiv života, lošeg svjedočanstva i protiv stvorenoga“.

Poniznost tišine

Upravo oponašanje svetaca koji su se namjerno suzdržavali od govora kad su htjeli, ili koji su govorili kad bi radije šutjeli, pokazuje nama ostalima kako i kada koristiti svoje riječi. Svrha šutnje je da prvo razmislimo, a zatim razlučimo što smo pozvani: govoriti ili slušati? Često je odgovor prvo slušati. Tišina nosi ogromnu moć, jer se iz tišine oblikuju i prenose najbolje i najjasnije poruke.

U govoru je važno biti odmjeren. Mrvicu više slušati, nego govoriti!

"U govoru je važno biti odmjeren. Mrvicu više slušati, nego govoriti. Izreći sebe, ali dati priliku i drugima! Neka nas Duh Sveti vodi u govoru i slušanju, kako bismo revno vršili volju Očevu u cijelome svome životu", piše fra Ivan Marija Lotar, župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskoga sa zagrebačkog Svetog Duha. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Pazite što govorite i pišete - duša se hrani samo dobrim i pozitivnim riječima!

Riječi imaju veliku moć koju treba pametno koristiti, piše časni sluga Božji Louis iz Granade, one mogu graditi, ali i rušiti. Kralj Salomon kaže da su smrt i život u vlasti jezika. Riječi mogu poticati život ljudi kroz ohrabrivanje i iskrenost ili ga uništiti lažima i ogovaranjem. Imajući to na umu, preispitajte se sljedeći put kada poželite reći nešto loše o drugome.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja