Budi dio naše mreže

"Trebamo činiti stvari kad nemamo volje. Samo tada, ukorjenjujući ih u žrtvi, u protuslovlju, postaju plodnije, imaju veću vrijednost pred Gospodinom, blistaju kao zvijezde u noći."

/ ts

Da nijedna molitva nije uzaludna, čak i onda kad nam se čini da je vršimo bez volje i sabranosti, protumačio je u jednom svom obraćanju vjernicima sv. Josemaría Escrivá u videu koji objavlje Opus Dei Italia na svojoj Facebook stranici odgovarajući na sljedeće pitanje:

Oče, ja sam učenica i često u svom razredu čujem druge kako kažu da treba ići na misu i moliti samo onda kad imamo za to volje, jer ako činimo nešto bez da to osjećamo, to nije spontano. Što da im kažem kako bi shvatili da griješe?

Slušaj, kćeri moja, ja vrlo rijetko imam volje! (smijeh...) Trebamo činiti stvari kad nemamo volje. Samo tada, ukorjenjujući ih u žrtvi, u protuslovlju, postaju plodnije, imaju veću vrijednost pred Gospodinom, blistaju kao zvijezde u noći.

Kad trebaš moliti, a nemaš volje i nikako ti se ne da, dođi pred Boga i reci Mu: „Gospodine, želim ti reći da uopće nemam volje razgovarati s Tobom, ne da mi se posvetiti Ti ni minute, i čini mi se kao da ja Tebi činim uslugu.” Tada ćeš osjetiti u srcu snažan osjećaj ljubavi, osjetit ćeš Božji glas koji ti kaže: „Ja tebi činim uslugu kad te pozivam da Mi služiš, kad te zovem da razgovaraš sa Mnom, kad ti kažem da se želim sprijateljiti s tvojom dušom.”

I tada, imajući volje ili ne, svakog dana ćeš se malo posvetiti molitvi: kod kuće, na ulici, na radnom mjestu, na fakultetu, u radionici, u crkvi pred svetohraništem, gdje je prisutan Isus Krist, sin Marijin, sin Djevice Marije, vazda Djevice, koji se rodio u štalici, koji je radio uz sv. Josipa i od njega naučio ljudski posao i koji je propovijedao, bio mučen i dao se razapeti kao žrtva na križu. On nas čeka tamo, jer ti i ja znamo po svojoj vjeri da se posebno u Oltarskom Sakramentu nalazi živi Krist tijelom, krvlju, dušom i božanstvom, zarobljenik ljubavi.

I ići ćemo k Njemu i bez volje, no znajući da nas sluša, i reći Mu da nemamo volje, ali već i tada ćemo moliti. Otkrit ćeš tada kako ti govori, kako budi tvoje osjećaje, kako ti olakšava dijalog s Njim i kako i onog dana kad ne budeš razgovarala s Njim, imajući volje ili ne, poželjet ćeš to učiniti, osjetit ćeš potrebu to učiniti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja