Budi dio naše mreže

Na pitanja slušatelja HKR-a odgovarao je u petak, 31. svibnja, vlč. Robert Šreter, župnik župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama.

/ mp

Treba li žena preuzeti muževo prezime nakon ženidbe?

Na ovo pitanje zapravo nema teološkog odgovora. Radi se o običaju, odnosno mentalitetu. Praktički do jučer su žene u Hrvatskoj u 100 posto slučajeva uzimale muževo prezime. Danas se situacija promijenila, osobito u gradskim sredinama gdje žene svojem prezimenu dodaju muževo. Rijetko se događa, ali ima slučajeva, da i muž doda ženino prezime pa onda djeca imaju oba prezimena. Što se tiče vjere, nema razloga ni za niti protiv. Važno je kako će se mladenci ponašati u braku, ali nije važno kako će se prezivati. Što god izaberu je ispravno.

Čuli smo kako bi se spriječila nevolja u obitelji (poput smrti male djece, neplodnosti) treba prinijeti devet misa za neokajane grijehe predaka uz litanije Krvi Kristovoj?

Često se u ljudskom životu događaju tragedije. Bilo bi neozbiljno govoriti i neozbiljno jest kad se smrt djeteta ili neplodnost pokušavaju objasniti kao posljedica demonskog djelovanja ili da je riječ o demonskim silama. Stvari su prilično komplicirane i lako se može ući u područje koje nije utemeljeno u izvornom i istinskom kršćanstvu nego može biti puno natruha praznovjerja ili čak krivog poimanja kršćanstva. Naravno kad se čovjek nađe u tjeskobi i muci nije mu svejedno što mu se događa u obitelji pa pokušava promišljati što je uzrok nevolji.

Mi kao kršćani vjerujemo da je Bog uz nas i kad nam se događaju tragedije. Na kraju krajeva, Krist Gospodin nikad nije obećao ako budete moji učenici bit ćete oslobođeni svih napasti, opasnosti, nevolja i problema. Upravo suprotno. Isus je rekao onaj tko želi biti moj učenik neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja