Budi dio naše mreže

Vlč. Robert Šreter, župnik župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama, odgovorao je na pitanja slušatelja u HKR-ovoj emisiji "Halo, velečasni?" u petak, 8. veljače.

/ mp

Povodom Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava u ponedjeljak, vlč. Šreter govorio je o sakramentu bolesničkog pomazanja razjasnivši da taj sakrament nije sakrament za umiruće.

Vlč. Koren i vlč. Šreter

“Pođimo od činjenice da su sakramenti Božji dar čovjeku, vjerniku za različite životne situacije. Prema tome, ako je Bog čovjeku nešto dao, to onda ne može biti ništa negativno. Upravo suprotno. To nam može biti samo kao blagoslov, kao pomoć da bismo se mogli nositi s određenim životnim situacijama i poteškoćama”, istaknuo je vlč. Šreter.

Naglasio je kako tome služi i bolesničko pomazanje. Da pomogne bolesnima da se nose sa svojom situacijom.

“Bolesničko pomazanje je Božji dar za vrijeme bolesti. Recimo da je to duhovni ekvivalent bolesniku koji odlazi liječniku. Naime, čovjek kad se razboli učinit će sve da bolest spriječi te neće čekati da smrt dođe na vrata. Tako je sakrament bolesničkog pomazanja pomoć s duhovne strane. Stoga je potpuno pogrešno kad se za zapravo čovjeka na samrti traži bolesničko pomazanje. Trebalo bi zapravo čim se čovjek razboli od neke teške bolesti zatražiti sakrament bolesničkog pomazanja kako bi dobio potrebnu duhovnu pomoć”, objasnio je vlč. Šreter.

Savjetovao je da bi bi bilo dobro da čovjek prije operacije i odlaska u bolnicu zatraži od svećenika bolesničko pomazanje.

“To je nešto po čemu nam Bog daje snagu. Zašto se odreći nečega što može pomoći u borbi s bolešću? Mnogi su posvjedočili kako im je sakrament bolesničkog pomazanja pomogao u popravljanju fizičkog stanja te da je bolest popustila”, istaknuo je vlč. Šreter.

Poručio je kako se sakrament bolesničkog pomazanja može primiti i nekoliko puta ako je riječ o ozbiljnoj i teškoj bolesti te da taj sakrament mogu primiti i mladi i stari.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja