Budi dio naše mreže

Župnik župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama Robert Šreter u petak, 25. siječnja odgovarao je na pitanja slušatelja Hrvatskog katoličkog radija u emisiji "Halo, velečasni!".

/ mp

Smije li se jesti prije i nakon pričesti? 

Postoji pravilo tzv. euharistijskog posta koje nam nalaže da u redovitim prilikama sat vremena prije primanja pričesti da postimo, odnosno da ništa osim vode ne konzumiramo. To se pravilo prvenstveno odnosi na zdrave osobe, odnosno na one koje nisu bolesni. Naime, postoje oni koji zbog bolesti moraju nešto pojesti ili neki lijek popiti taman prije mise pa njih taj post ne obvezuje.

Čemu taj post? Taj post želi osvijestiti ljude da odlaze na misu gdje će primiti tijelo Kristovo. Želi se u čovjeku potaknuti osjećaj posebnosti uoči primanja Krista Gospodina. Na taj način se iskazuje želja da ga primimo. Dakle, to nema veze s praznovjerjem ili magijom. Radi se o pokazivanju koliko je čovjeku stalo da primi Boga pod prilikama pričesti u svoje srce.

Što se tiče jela iza pričesti tu nema nikakvog pravila. Naime, kad konzumiramo hostiju ona je postala dio našeg tijela te je ušla u nas. Nakon pričesti možemo jesti i piti.

Je li grijeh ne voljeti papu Franju zbog neproglašavanja kardinala Alojzija Stepinca svetim?

Treba imati na umu da je i Sveti Otac samo čovjek. Naime, papa Franjo ima svoje dužnosti i kao čelnik vatikanske države. Papa je nepogrešiv samo u slučaju kad govori službeno o stvarima vezanima uz sadržaj vjere, uz dogmu i moral. On je samo u tim slučajevima nepogrešiv, ali kad govori o drugim stvarima to onda pripada njegovoj ljudskoj naravi i ljudskom djelovanju.

Treba imati na umu da Papa puno odluka donosi pod utjecajem svojih savjetnika. Oni mu pomažu vršiti papinsku službu.

Mi Hrvati htjeli bismo da našeg kardinala Stepinca Papa proglasi svetim, ali nemojmo zbog toga manje voljeti Svetog Oca. Imajmo na umu da za Papu molimo na svakoj misi, da ga poštujemo kao Petrovog nasljednika. Naravno da imamo pravo propitivati Papine odluke koje se ne tiču njegove nepogrešivosti kao Pape.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja