Budi dio naše mreže

"Dokle ćeš brate i sestro bježati od brata i sestre? Dokle ćeš slušati druge koji ti govore kako su ti to neprijatelji? Znamo tko je otac laži i koji mu je cilj, ali trebali bismo vjerovati onome koji je Ljubav. Jesmo li spremni okrenuti se od laži prema ljubavi? Jesmo li spremni vidjeti brata u potrebi, a ne više neprijatelja?", piše fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

/ im

Zašto je tako teško vidjeti danas čovjeka? Zar ćemo morati početi hodati sa svijećom poput Diogena tražeći na našim ulicama čovjeka? Čovjek je oduvijek pokušavao biti bolji od drugoga, neka vrsta natjecanja je postojala i dobra je, ali zar ćemo poput Kajina početi ubijati svoju braću? Zar ćemo ustati jedni na druge i početi govoriti: “Zar sam ja čuvar brata svojega?”

Gledamo se preko nekih nišana pitajući se zašto je onaj drugi nešto učinio, dok se drugi pita zašto prvi nije poput njega.

Svako kraljevstvo podijeljeno u sebi mora propasti, zar nismo to već naučili? Toliko puta su nas dosad već dijelili da bi čovjek pomislio kako smo shvatili principe igre, a kad ono, ostade nam još jedna rana zbog podjela. Gledamo se preko nekih nišana pitajući se zašto je onaj drugi nešto učinio, dok se drugi pita zašto prvi nije poput njega. Dva su brata spremna udariti jedan na drugoga samo zato što su im drugi rekli kako su obojica u krivu. Baš poput lutkarske predstave gdje lutke služe zabavljanju publike, ali jedini tko se ne zabavlja su same lutke. Mnogo možemo naučiti iz lutkarskih predstava, ali zaboravljamo mogućnost učenja iz tako običnih stvari. Mislimo kako smo se uzdigli iznad svih, kako su baš naše informacije naše, a kad stanemo razmišljati vidimo kako su sve to nečije informacije koje mi prenosimo dalje.

Odakle mi ta informacija da mi je brat neprijatelj?

Zašto je tako teško vidjeti da je čovjek preko puta mene, moj brat? Tko mi je rekao da je on opasnost za mene i moj život? Zašto ga treba maknuti kako bih ja živio? Odakle mi ta informacija da mi je brat neprijatelj? Ako i vidimo neprijatelja u bratu, svratimo svoj pogled na Krista i na njegove upute o savršenoj ljubavi koja ide toliko daleko da ljubi neprijatelje svoje. Možda je to ideja koja nam je daleka, ali jedino je ona istinita i oslobađajuća. Jedino takva ljubav ujedinjuje čovjek s drugim dok sve ostale dijeli kako bi vladalo nad nama.

Jesmo li spremni okrenuti se od laži prema ljubavi? Jesmo li spremni vidjeti brata u potrebi, a ne više neprijatelja?

Dokle ćeš brate i sestro bježati od brata i sestre? Dokle ćeš slušati druge koji ti govore kako su ti to neprijatelji? Znamo tko je otac laži i koji mu je cilj, ali trebali bismo vjerovati onome koji je Ljubav. Jesmo li spremni okrenuti se od laži prema ljubavi? Jesmo li spremni vidjeti brata u potrebi, a ne više neprijatelja?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinko Brković (@fravinkobrkovic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja