Budi dio naše mreže

"Jer doći na misu, a ne pričestiti se zbog grijeha je najveća glupost koju možete napraviti. Biti na misi i samo promatrati jest kao da uđete u najdraži restoran i da gledate kako se hrana pripravlja, a vi na kraju izađete, a da niste ni okusili. Možete osjetiti miris i dobiti dojam toga jela, ali promašili ste bit. Ista stvar je i s euharistijom. Možete dobiti neke plodove na misi, ali ako se ne pričestite promašili ste bit!", piše fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

/ im

Božja riječ dolazi Ivanu dok se nalazi u pustinji. Zanimljivo je kako ta riječ ne dolazi njemu u nekoj buci, u nekom metežu, nego u tišini, on je prepoznaje i zatim počinje pozivati na obraćenje. Toliko se toga odvija u našemu životu da znaju proći dani bez tišine. Glazba nam svira gotovo u svakome trenutku u ušima, nešto radimo, družimo se, a kada se pojave trenuci tišine, nazivamo ih neugodnima. Tišina nije ugodna jer tada ostajemo u samoći svojih misli, a one mogu biti svakakve, a često puta tada zapravo se odvijaju u nama sve one situacije koje smo prošli i kao da nam nešto govori što smo mogli i trebali bolje. Nije lako čuti kritiku, a pogotovo kritiku koja dolazi iz nas samih. Možemo to zvati kako god hoćemo, ali znamo da je to glas savjesti u nama koja nam je darovana kako bismo išli pravim putem. Ona je glas Božji, Njegov dar čovjeku kako bi u pustinji pronašao pravi put prema kući.

Nije lako čuti kritiku, a pogotovo kritiku koja dolazi iz nas samih.

Potrebno je one gore, koje u nama mogu predstavljati grijeh, ispovjediti što prije. One doline iliti praznine ispuniti dobrim djelima, a sve one zaobilazne staze kojima pokušavamo doći na nepošten način do cilja izbjegavati. Za uočiti sve te “graditeljske pothvate” potrebno nam je vrijeme u tišini kako bismo znali prepoznati što je i gdje je problem u našemu životu. Gospodin koji je započeo u nama dobro djelo i dovršit će ga ako mi budemo surađivali s njime. Darovao nam je lijekove za grijeh, a to su ispovijed i euharistija. Prvi nam omogućuje da priznamo svoj grijeh i odbacimo ga, a drugi da nam daruje snagu i milost da ustrajemo na tome putu. Za sve upute oko korištenja, indikacija i nuspojava obratite se svome duhovniku ili najbližem svećeniku!

Gospodin koji je započeo u nama dobro djelo i dovršit će ga ako mi budemo surađivali s njime. Darovao nam je lijekove za grijeh, a to su ispovijed i euharistija.

Jer doći na misu, a ne pričestiti se zbog grijeha je najveća glupost koju možete napraviti. Biti na misi i samo promatrati jest kao da uđete u najdraži restoran i da gledate kako se hrana pripravlja, a vi na kraju izađete, a da niste ni okusili. Možete osjetiti miris i dobiti dojam toga jela, ali promašili ste bit. Ista stvar je i s euharistijom. Možete dobiti neke plodove na misi, ali ako se ne pričestite promašili ste bit!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinko Brković (@fravinkobrkovic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja