Budi dio naše mreže

Može li se biti vjernik, a ne ići u crkvu? Zašto neki ne idu u crkvu? Kako to da netko može reći da je katolik, a ne vjeruje u Crkvu? Neka su od pitanja na koje je odgovarao fra Stjepan Brčina u emisiji "Duhovno duhovita večer" u utorak u programu HKR-a.

/ im

Fra Stjepan Brčina istaknuo je da neki miješaju pojam Crkve kao mističnog tijela Kristovog i Crkve kao institucije. “Žalosno je vidjeti da mnogi na Crkvu gledaju samo tjelesnim očima i u njoj ne vide ništa dublje, ništa duhovnije, ništa mistično. Zbog toga, ali i zbog slabosti njezinih članova napuštaju Crkvu i onda kažu da je njima dovoljno da svoju vjeru i svoj odnos s Bogom mogu prakticirati doma. Pitam se jesu li u pravu i mogu li se oni nazivati vjernicima. Da bi čovjek shvatio što je Crkva mora pogledati u njezinu nutrinu”, rekao je.

Zbog toga, ali i zbog slabosti njezinih članova napuštaju Crkvu i onda kažu da je njima dovoljno da svoju vjeru i svoj odnos s Bogom mogu prakticirati doma.

Naglasio je da se doma može moliti, ali da se tada ne radi o vjeri, nego o religioznosti. “Istina je doma se može moliti i biti, ali ti si samo religiozna osoba, ali ono pravo sjedinjenje s Kristom ne može se dogoditi izvan Crkve, bez Crkve i sakramenata. mnogi ne shvaćaju da nije župnik umro za njih, nego Isus Krist. Mnogi kažu kako vole Krista, kako vole Boga, a s drugu stranu odbacujemo njegove sakramente, a sam Isus se iz ljubavi predao za nas, iz ljubavi dao samoga sebe da mi imamo život vječni”, rekao je.

Zato što je evanđelje zahtjevno. Isus Krist je zahtjevan. Evanđelje traži od nas obraćenje. I danas kada mnogi žive u grijehu lakše im se prilagoditi grijehu, nego prilagoditi se mentalitetu Isusa Krista.

“Zašto se većina ljudi koji nisu duboko ukorijenjeni u živo iskustvo Boga opredjeljuje za privatni oblik prakticiranja vjere bez sakramenata? Zato što je evanđelje zahtjevno. Isus Krist je zahtjevan . Evanđelje traži od nas obraćenje. I danas kada mnogi žive u grijehu lakše im se prilagoditi grijehu, nego prilagoditi se mentalitetu Isusa Krista. Mnogi kršćani su se prilagodili grijehu i lakše im se opravdati ukoliko iziđu iz te Crkve. Ne možemo reći da možda u Crkvi nema grijeh, ali Crkva je upravo zajednica i svetih i grešnih. Neki jedva čekaju da je razapnu za njezine stvarne grijehe, ali često se radi o izmišljenim skandalima za koje nemaju dokaze. Sve mi to sliči na organizirano sijanje nepovjerenja u Crkvu. Treba razlikovati ono što čini pojedinac u Crkvi i ono što je Crkva”, naglasio je fra Brčina.

Treba razlikovati ono što čini pojedinac u Crkvi i ono što je Crkva.

Fra Brčina je istaknuo: “Današnje kritike na Crkvu ne dolaze više izvana, od nekih režima, već upravo dolaze od onih koji su u Crkvi. Ovdje ne govorim o ateistima, nego o nevjeri vjernika koji zapravo nemaju vjere, a nazivaju sebe vjernicima. Pitam se takvim vjernicima koji sebe nazivaju vjernicima kakva bi njima Crkva bila prihvatljiva. Vjerojatno bi im bila prihvatljiva ona koja ne čuje, ne vidi i ona koja potvrđuje i slaže se sa svim njihovim stavovima. No, Isus kaže da se njegovo evanđelje ne može mijenjati.”

Prave katoličke vjere nema bez zajedništva s Crkvom.

“Prave katoličke vjere nema bez zajedništva s Crkvom. Ne može se odbaciti glava Crkve, a to je Krist. Ne može se živjeti bez sakramenata, a nazivati se vjernikom. Evanđelje je zahtjevno, ono je život i u sebi ima snagu. Mnogi su svjesni da gaze evanđelje, gaze Božje zapovjedi da bi opravdali sebe. svi ćemo lako vidjeti koliko smo stvarno u Krista ucijepljeni, bili mi unutar Crkve ili izvan nje, vidi se po plodovima koje u životu donosimo, po plodovima Duha Svetog”, zaključio je.

Pratite drugu sezonu emisije “Duhovno duhovita večer” fra Stjepana Brčine utorkom od 20 sati na Hrvatskom katoličkom radiju, a video prijenos na Facebooku HKR-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja