Budi dio naše mreže

Fra Miroslav po struci je hidroizolater, krovopokrivač i zavarivač. Srednju školu za limara - hidroizolatera završio je u Ljubljani, a kroz život je učio kako nikada ne bih prestao nadograđivati svoje znanje i sposobnosti. Kako ga je Gospodin pozvao u red svetoga Franje otkrio je u emisiji Aktualno Hrvatskog katoličkog radija.

/ fe

Fra Miroslav Petrac, časni brat i pjevač duhovne glazbe, gostovao je u emisiji Aktualno HKR-a na spomendan sv. Franje Asiškog. Naglasivši kako Gospodina nastoji slaviti s darovima koje mu je darovao, fra Miroslav je rekao da je zahvalan na svim Božjim milostima. U svojem radu ovaj časni brat brine za siromašne i svoju samostansku zajednicu iako nije svećenik.

“Stvoritelj mi je otkrio darove s kojima ga slavim kroz pjesmu i kroz franjevaštvo koje živim”

Naš sugovornik je istaknuo kako sv. Franjo Asiški nije bio svećenik, niti je imao namjeru osnovati red. Svetog Franju, kazao je, okruživala su i pratila braća koja su bili svećenici, a on ih je prihvatio.

“Franjevaštvu me privukla činjenica da ne moram postati svećenikom kako bi slavio Gospodina. Mi možemo završiti teologiju i druge visoke škole, ali jednostavnost je skrivena u tome da možemo služiti i na drugi način. Sveti Franjo Asiški poticao je braću da vjeruju Gospodinu jer će im on otkriti što im je činiti. Ja sam osjetio to, da mogu služiti braći i Crkvi kao običan časni brat.”

Fra Miroslav po struci je hidroizolater, krovopokrivač i zavarivač. Srednju školu za limara – hidroizolatera završio je u Ljubljani, a kroz život je učio kako nikada ne bih prestao nadograđivati svoje znanje i sposobnosti. Dio svojih talenata otkrio je po ulasku u redovništvo.

Uz molitvu sam naučio mnogo toga raditi, a zbog molitve mi ništa nije bilo teško.

“Da sam ostao doma, vjerojatno ne bih otkrio kako se u meni krije talent drvodjelstva. S vremenom sam počeo izrađivati stolove, naučio sam lijepiti pločice, krečiti zidove. Za mene je to velika milost i dar. Uz molitvu sam naučio mnogo toga raditi, a zbog molitve mi ništa nije bilo teško.”

Svetog Franju fra Miroslav upoznao je u Međimurju u jednoj crkvi. Došao je na prikazivanje filma o tom svecu, a otišao je oduševljen jednostavnošću i skromnošću koje su sastavni dio života sv. Franje. Njegov život postao je studij franjevaštva tijekom kojeg je proučavao knjige i spise koji su govorili o franjevaštvu. Opredijelio se za to usmjerenje u životu, otkrio je mnoge talente u samostanu, a trenutno je u službi ekonoma.

“Brinem se o kući i samostanu u kojima živimo i djelujemo. Koordiniram i dogovaram poslove s majstorima koji održavaju i popravljaju samostan. Kao ekonom samostana moram se pobrinuti da braća imaju što za pojesti i da je samostan uredan. Uvijek ima stvari koje treba obnavljati, popravljati, a brinem i o pučkoj kuhinji,”

Nije tajna da je fra Miroslav osoba koja Boga svjedoči pjesmom. Kao mladić imao je želju pohađati glazbenu školu, ali je njegov otac odlučio da će biti zanatlija kako bi mogao privređivati. Danas je široj publici najpoznatiji kao raspjevani brat.

“Mene to ispunjava toliko da unatoč umoru koji znam osjećati, ja sam sretan. U glazbi se čovjek mora truditi i boriti kako bi bio zadovoljan s konačnim proizvodom. A u toj priči sudjeluju i druge osobe, koje pišu tekstove, osobe koje mi pomažu aranžirati pjesme, tako da nikada nisam sam. Ovo što radim, radim uz pomoć prijatelja”, rekao je fra Miroslav.

U emisiji Aktualno fra Miroslav je otpjevao dvije pjesme uz gitarsku pratnju Slavka Nedića, glavnog glazbenog urednika HKR-a.

Slavko Nedić, fra Miroslav Petrac

A na svetkovinu sv. Franje iz Asiza, fra Mate Bašić osvrnuo se na izobličenu sliku ovoga sveca u svijetu. Naglasio je da ga današnji svijet prikazuje “kao nekog slatkastog sveca, koji pjevuši pjesmice po poljima, miluje životinjice po šumarcima”, a dodao je i da uz to što ga uzimamo kao zaštitnika ekologije i životinja, na njegov dan blagoslivljamo peseke i miceke.

“Ne, to nije sv. Franjo jer on je najviše volio Krista, po Kristu čovjeka i onda sve stvoreno. No, današnja izobličena ljubav nudi različite parole koje pokazuju koliko smo zagrezli u sebičnoj ljubavi, voleći na kraju samo same sebe. Zanimljiva mi je ta ljubav, u kojoj peseka držim u stanu i još vičem na njega kada radi ono pseće. Zanimljiva mi je ta ljubav u kojoj pticu držim u krletci, jer ja volim ptice. Tako isto i ribicu zarobljenu u par litara vode akvarija, kojoj po cio dan zuji i vibrira filter, jer ja jako volim ribice.”

Ovaj franjevac je naglasio kako ne želi da ga itko voli na taj način, po kojem, na kraju, taj voli samo sebe i samo svoje osjećaje uživanja u onome što on voli.

“To nije ljubav! Ljubav ne uživa u svojim osjećajima, već sve čini zbog dobra drugoga. E takvu ljubav je imao Sv. Franjo. I takav Franjo pjeva pjesmu stvorova, gledajući ptice u letu, ribe u vodama svijeta, stvorove koji žive onako, kako im je Bog dao, a ne onako, kako im mi dajemo ili kako mi mislimo da je za njih dobro”, napisao je fra Mate.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja