Budi dio naše mreže

Fra Mate Bašić: Koliko živimo po Božjem, toliko nas i anđeli mogu čuvati

Povodom blagdana Svetih anđela čuvara na društvenim mrežama oglasio se fra Mate Bašić, voditelj duhovnog programa za muškarce Exitus. Između ostalog fra Mate je naglasio: "Ne pokušavaj ništa svojim snagama, već postaj malen kao dijete, ovisan o Ocu, živeći po Bogu, i tada ćeš primiti snagu samoga Boga i zaštitu njegovih svetih anđela".

/ mp

Danas, kada slavimo Svete anđele čuvare, ohrabrujuće je čuti Božje obećanje iz današnjeg prvog čitanja: “Šaljem, evo, svog anđela pred tobom da te čuva na putu i dovede te u mjesto koje sam priredio.”

No, da bi tome bilo tako, i da bi anđeo mogao vršiti svoje poslanje s nama, Bog postavlja točne uvijete te nastavlja: “Poštuj ga i slušaj glas njegov! Ne buni se protiv njega jer ti neće opraštati prekršaje: ta moje je ime u njemu. Vjerno ga slušaj i vrši sve što sam naredio…”

Iz priloženog vidimo, da djelovanje anđela, kao zaštitnika i čuvara nad nama, ovisi o nama i vršenju Božjih zapovijedi. Ako živimo po Božjim zapovijedima, tada i anđelu čuvaru otvaramo prostor oko svoga bića, širimo ruke za njega i dopuštamo mu da nam bude na pomoć. Tada se utrostručuje snaga u nama, jer sam Bog i anđeli potpomažu našu nemoć. Samo tada, nitko nam ništa ne može jer govori Gospodin Bog: “Ako ga budeš vjerno slušao i budeš vršio sve što sam naredio, ja ću biti neprijatelj tvojim neprijateljima i protivnik tvojim protivnicima.”

Dakle, tada snaga u nama više nije samo naša, već i ona anđela čuvara i također, samoga Boga.

Upravo kada idemo protiv neprijatelja i protivnika, a ne živimo Božje zapovijedi, gubimo i ne možemo ništa, ali ako krenemo božanskom taktikom, živeći po nalogu Svemogućega Boga, tada čitavo nebo ide pred nama i ne može nas snaći nesreća jer se nalazimo pod okriljem Višnjega koji svojim anđelima zapovijeda, da nas čuvaju na svim putovima naši.

Koliko živimo po Božjem, toliko nas i anđeli mogu čuvati te toliko možemo biti pod Božjim okriljem. Put je jednostavan i samo treba krenuti po nalogu Krista Gospodina: “Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom.”

Ne pokušavaj ništa svojim snagama, već postaj malen kao dijete, ovisan o Ocu, živeći po Bogu, i tada ćeš primiti snagu samoga Boga i zaštitu njegovih svetih anđela, koji će te “na svojim krilima nositi, da se gdje nogom ne spotakneš o kamen, svojim će te krilima zaštititi, i pod njegova ćeš se krila skloniti: Vjernost Bogu je naš štit i obrana!”

Fra Mate Bašić

Fra Mate Bašić  je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila u Zagrebu. Živi i radi u samostanu i crkvi sv. Franje Asiškog na Kaptolu u Zagrebu. Doktorand je na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu. Nacionalni je duhovni asistent OFS-a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje. Voditelj je Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije. U samostanu je duhovnik i ispovjednik, kateheta za mlade i odrasle. Vodi i nekoliko skupina mladića kroz devedesetodnevni program za muškarce EXITUS.

Ključne riječi:
fra mate bašić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja