Budi dio naše mreže

Fra Mario Berišić progovorio o opasnosti da "sklekovi postanu jedino što nam je sveto"

Mladi franjevac iz zagrebačke Dubrave fra Mario Berišić osvrnuo se na svome Facebook profilu na slučaj vježbanja u crkvi ispred svetohraništa u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode.

/ mp

Podsjetimo, povodom grube povrede svetoga prostora koja se dogodila u toj crkvi, don Damir Stojić na svojem Facebook profilu objavio je priopćenje u kojemu je iznio žaljenje i suosjećanje sa svim vjernicima koje je taj čin povrijedio. Naime, u razdoblju od subote 28. do ponedjeljka 30.11., dvojica muškaraca i jedan snimatelj bez suglasnosti i znanja ušli kroz glavna vrata župne crkve i ispred svetohraništa izvodili trening snage.

Prenosimo objavu fra Marija s Facebooka:

“Dragi Mario Valentić, potaknuo si me na razmišljanje, jer iako mnogi vjernici ne rade sklekove pred Presvetim, uviđam da postoji opasnost da sklekovi postanu jedino što nam je sveto.

U kulturi smo koja uzdiže toliko tijelo i materiju da su mnogi već oboljeli na živce zbog svojih kompleksa. Zaboravili smo na nutrinu, na duh i uzimamo sport kao opravdanje za izgradnju savršenog hrama u kojemu bi mogao prebivati tobože zdrav duh.

I mi katolici smo nažalost prihvatili taj mentalitet i umjesto da stavimo stvari na svoje mjesto, nesvjesno smo počeli prihvaćati krivi smisao sporta, rekreativnosti i vježbanja.

Ne nismo pozvani odvajati tijelo od duha, kao da je tijelo nešto manje svetije od duha, ali smo pozvani razlučiti što je to što će poslužiti mom tijelu i mom duhu kako bi zajedno surađivali u širenju radosne vijesti, evanđelja.

Ako pretjerano brinemo za svoje tijelo gušimo duh, uzdižemo ga na razinu Boga, a ako pretjerano ističemo duh zanemarujemo svoje tijelo u kojemu taj duh prebiva. I duh i tijelo su jedno, dani su nam kao dar, a ne da ih apsolutiziramo i stavljamo ih na mjesto Boga.”

Dragi @mario.valentic, potaknuo si me na razmišljanje, jer iako mnogi vjernici ne rade sklekove pred presvetim, uviđam…

Objavljuje Mario BerišićUtorak, 1. prosinca 2020.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja