Budi dio naše mreže

"Crkva je zbog grijeha zavisti kroz povijest mnogo griješila jer je često sprječavala da Božji Duh djeluje po onomu koji je izlazio malo iz okvira. Ako nosimo Krista u sebi, mi ćemo znati prepoznati Krista u drugome, taman on išao potpuno drugačijim putem od nas i taman se ne slagali sa nekim njegovim stavovima", piše fra Mario Berišić na svojem Instagram profilu. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

/ im

U crkvi postoji jedan veliki crv i parazit zajedništva, a riječ je o zavisti. Zavist je ta koja u našim srcima rađa Kajina ubojicu brata svoga Abela. Dovoljno je pogledati današnje podjele unutar crkve i bit će nam jasno koliko pokušavamo rastaviti jedno mistično Kristovo tijelo na različite dijelove i udove.

Dovoljno je pogledati današnje podjele unutar crkve i bit će nam jasno koliko pokušavamo rastaviti jedno mistično Kristovo tijelo na različite dijelove i udove.

Nije problem što postoje različiti udovi, već je problem u tome kada ti udovi smatraju da su jedini ispravni i nemaju potrebu za drugim udovima. Tako imamo “tradicionaliste”, “liberaliste”, “karizmatike”,”liturgičare”, “neuke”, “učene”, a po novome i tragične “vaksere” i “antivaksere”. Ima tu još mnogo podjela i grupa, a što je najveći problem zaboravljamo da je samo u Isusu Istina, a ne u našim opredjeljenjima koja mogu sadržavati dio te istine.

Ako svatko od nas radi za kraljevstvo nebesko, zašto se onda toliko kosimo? Zašto jedan protiv drugih govorimo i radimo? Očito zato što radimo za svoja uvjerenja a ne za zajedništvo svetih. Mi mislimo da je naše opredjeljenje najispravnije, a onaj koji ima drugačiji ukus, drugačiji pogled ili drugačije iskustvo nema pravo izraziti Krista kojeg nosi u sebi.

Podjele nastaju ondje gdje ne prebiva Duh Božji nego duh zavisti, ondje gdje svatko svakoga gleda kao konkurenciju ili opasnost.

Podjele nastaju ondje gdje ne prebiva Duh Božji nego duh zavisti, ondje gdje svatko svakoga gleda kao konkurenciju ili opasnost. Krist ne prebiva u srcu koje nije sposobno prepoznati i prihvatiti da Bog može djelovati, baš tamo gdje nije sve po našem ukusu.

Krist ne prebiva u srcu koje nije sposobno prepoznati i prihvatiti da Bog može djelovati, baš tamo gdje nije sve po našem ukusu.

Crkva je zbog grijeha zavisti kroz povijest mnogo griješila jer je često sprječavala da Božji Duh djeluje po onomu koji je izlazio malo iz okvira. Ako nosimo Krista u sebi, mi ćemo znati prepoznati Krista u drugome, taman on išao potpuno drugačijim putem od nas i taman se ne slagali sa nekim njegovim stavovima.

Zavistan čovjek je diktator koji nameće uvijek svoju viziju, a Isus govori danas u evanđelju: “Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.” Onaj koji zavidi ne radi za Krista nego za sebe. Lijek protiv tog otrova duše, je otvoriti srce za Istinu koja je u drugom i dozvoliti da ju drugi iznese na način na koji mu je darovano da to objavi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fra Mario Berišić (@framario.berisic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja