Budi dio naše mreže

"HKM-ova mreža ribara na Instagramu" ugostila je u utorak, 4. kolovoza, svećenika sa zagrebačkog Svetog Duha fra Ivana Mariju Lotara na temu "Mediji i mladi". Fra Ivan je jedini svećenik u Hrvatskoj koji ima profile na Instagramu, Facebooku i TikToku.

/ mp

Kako je fra Ivan Marija Lotar rekao u razgovoru s HKR-ovim voditeljem Jozom Lukićem na Instagram profilu HKR-a, on je dijete svog vremena te ne vidim ništa čudno u tome što se nalazi na društvenim mrežama.

“Možda je neobično u smislu svećenika i fratra. No ja sam uvijek bio vezan uz medije. Prije odlaska u fratre, radio sam na lokalnoj televiziji u Vinkovcima. Od srednje škole sam uključen u društvene mreže. Tad je krenuo Facebook, a kasnije sam se uključio i na Instagram.

U novom vremenu Instagram se isprofilirao kao respektiibilna društvena mreža dok je TikTok savim nešto novo u svijetu, osobito na našem području te se veže uz igru i zabavu. To je zato što se njime koriste maloljetnici. Usprkos javnom mišljenju, TikTok obiluje katoličkim profilima i sadržajima, mogu reći da smo mi kršćani dužni biti na društvenim mrežama. On koji kažu da ništa ne objavljaju na TikToku, a imaju svoj profil nazivam ih špijunima.

Biti prisutan na društvenim mrežama, osjećam kao dio svog poslanja. Ključnu ulogu igra podrška poglavara, da ne nije te podrške onda bih to shvaćao da je bez blagoslova i bez smisla. Ako imam podršku subraće i poglavara, znam da sam na dobrom putu iako se ponekad zezaju s mojim videima, ali uvjeren sam da se ponose time što radim.”

Jozo Lukić i fra Marija Lotar

Kako mediji utječu na naš život?

“Možemo imati površan pristup prema nečemu, ali to ne mora značiti da to ne utječe na nas i naš život. Osobito oni koji gledaju površno na medije, ti prvi ne vide opasnost. Mediji jako utječu na život. Smatram da sve ono što pojedemo ostavlja trag na naš organizam pa tako i sve što gledamo i slušamo. Oni koji su oholiji reći će da se njih to ne tiče.

Budući da mediji utječu na naš život, društvene mreže poput Instagrama i TikTok treba ‘pumpati’ sadržajima koji su poticajni i optimistični. Najlakše se sakriti u mišju rupu i prozvati nešto da je zlo. Đavao djeluje jer računa na indiferentnost vjernika. Vjerujem da roditelji koji su mojih godina po savjesti trebaju biti uključeni u te društvene mreže. To je kao da prije deset godine pustite dijete od 9 godina da je samo na igralištu. To je strani svijet gdje djeca trebaju nadzor roditelja”, istaknuo je fra Ivan.

Naš sugovornik smatra kako većina katolika bježe od medija poput Instagrama jer u njima postoji osjećaj krivnje.

“Bojimo se eksponirati kako ne bismo ispali oholi. Ako smo mi svoji u načinu u kojem istupamo onda u nama nema ničeg oholog. Nitko ne traži da se stavljaju privatne fotografije, ali mogu se stavljati biblijske poruke.

Ja od svoga medijskog djelovanja neću odustati. Nije mi teško snimiti šaljiv video jer ljude želim nasmijati i doprijeti do onih koji su se udaljili od Crkve. Ne želim snimiti nešto što će degradirati mene kao svećenika. Vjerujem kako u javne medijske nastupe ne treba srljati. Imao sam više prilika stjecati iskustvo javnog nastupanja. Javni nastup nije za svakoga, za to je potrebna priprema.”

Fra Ivan Marija Lotar naglasio je kako je jako ponosan i radostan što su se tijekom društvene distanciranosti zbog pandemije koronavirusa mnoge župe imale live prijenose misa, a neki svećenici intenzivirali su svoju online prisutnost.

“Ovom prilikom bih istaknuo rad Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je praktički drugi dan imao prijenos mise iz svoje kapele. Vjerujem kako su napravili odličan posao. Čestitao sam i fra Stjepanu Brčini koji je svaku večer imao live prijenos. To uopće nije jednostavno.

Svoj Instagram profil Ask frapriest otvorio sam deset dana prije društvene distanciranosti. Centar mog digitalnog poslanja su upravo pitanja i odgovori. To će ostati dok sam živ i zdrav. dosad sam dobio gotovo dvije tisuća pitanja. Mnogi će smatrati da je live prijenos zanimljiviji od propovijedi ili susreta mladih ili mise. No autentičan katolik nikad neće duhovnu pričest zamijeniti s fizičkom. Na razdoblje društvene distanciranosti gledam kao na hod Izraleaca kroz pustinju, koji idu prema nečemu.

Kad su mi se vratile pastoralne dužnosti, nisam više mogao toliko biti online. Naše talente trebamo dati ljudima, za micanje lošeg sadržaja trebamo stvarati nove i dobre sadržaje”, zaključio je fra Ivan Marija Lotar.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

“HKM-ova mreža ribara na Instagramu”novi je projekt HKR-ovog voditeljskog dvojca Branimira Gubića i Joze Lukića u sklopu svoje voditeljske smjene na HKR-u utorkom ugošćuju četiri svećenika tijekom četiri tjedna. Ti se razgovori emitiraju na HKR-ovom Instagram profilu.

Raspored gostovanja:

11. kolovoza don Damir Stojić – Brak i bračna ljubav.

Jozo Lukić i Branimir Gubić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja