Budi dio naše mreže

Fra Bonaventura Duda: Isuse, ipak dođi k meni!

Na svojem Facebook profilu fra Mate Bašić podsjeća na rođenje malog, a velikog brata, oca i učitelje. Mnogo vremena smo provodili zajedno i upravo njemu dugujem i ljubav prema Crkvi, prema teologiji, prema Bibliji, prema čovjeku. Riječ je o fra Bonaventuri Dudi koji ga je, kako svjedoči fra Bašić svakoga dana, još za vrijeme studija pitao: Što si danas naučio u školi života? Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

/ dz

“Na današnji dan rođen je jedan mali, a veliki brat, otac i učitelj. Mnogo vremena smo provodili zajedno i upravo njemu dugujem i ljubav prema Crkvi, prema teologiji, prema Bibliji, prema čovjeku. Nije prošao ni jedan dan našeg zajedničkog života u samostanu na Kaptolu, gdje me još kao studenta, svakog dana nakon fakulteta čekao i pitao: Što si danas učio u školi?

Taj mali, a veliki brat je fra Bonaventura Duda, čovjek čuđenja, čovjek vjere, čovjek Crkve. Hvala ti, moj stari, za sve. Nadam se da ćeš me jednog dana opet pitati: Što si naučio u školi života?
Kad nam je teško recimo si: sutra će moja euharistija biti deblja, kruh bjelji… Jednom sam kao mali ministrant jako mnogo zaušnica dobio baš zbog euharistijskog kruha. Naš župnik je uvijek sam obrezivao hostiju i to uvijek prije Mise da ima svježu, a nama je davao ostatke. Ja sa već znao koliko on obreže, a kako škare nisam imao, tog jutra sam sve okolo ogrizao. Kad je župnik došao, nije ni pitao tko je to načinio… za uši i puf, puf… tako, vidite –
Ako naš dan negdje nije u redu, ta je hostija nagrižena. Nedostaje joj komadić. Na pateni je ona cijela, ali ta hostija nema cilja, ona je samo slika nas.
I kad svećenik kaže: Tijelo i Krv Kristova – to ne znači samo ovaj kruh prelazi u tijelo Kristovo. Mi smo Tijelo Kristovo. Prema tome, čas pretvorbe, kad se te veličanstvene riječi izgovaraju – to je vrhunski događaj dana. Jesi li bolestan, radostan, tužan, neveseo, umoran, jučer si u nečemu bio nezgodan, pokajao si se prije Mise… još imaš i sada evo priliku… možeš reći: Poslije Mise ću se malo više popraviti, Isuse, ipak dođi k meni!« (Fra Bonaventura Duda)”

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja