Budi dio naše mreže

Doznajte zašto je papa Ivan Pavao II. rekao "Ne bojte se!"

Dana 22. listopada 1978. Duh Sveti nadahnuo je svetog Ivana Pavla II. kako bi potaknuo kršćane da pobijede strah.

/ vž

Kako donosi Aleteia, tijekom svog 26-godišnjeg pontifikata, jedna od najčešće korištenih fraza svetog Ivana Pavla II. bila je: “Ne bojte se!” (također “Ne boj se!”). Je li to bilo planirano? Kako je došlo do toga?

Ivan Pavao II. osvrnuo se na tu frazu u knjizi “Prijeći prag nade” i objasnio da je bio nadahnut Duhom Svetim kad je izgovarao te riječi: “Kad sam 22. listopada 1978. na Trgu svetog Petra rekao riječi “Ne bojte se!” nisam mogao u potpunosti znati koliko će one daleko odvesti mene i cijelu Crkvu. Njihovo značenje više dolazi od Duha Svetoga, Utješitelja kojeg je Isus Krist obećao svojim učenicima, nego od čovjeka koji ih je izgovorio.”

Nastavljajući razmišljanje papa objašnjava zašto se često vraćao na ovu frazu tijekom mnogih godina svojeg papinstva:

“Poticaj “Ne bojte se!” treba protumačiti u vrlo širokom značenju. U određenom smislu to je bio poticaj upućen svim ljudima, poticaj da se pobijedi strah u sadašnjoj svjetskoj situaciji. Zašto ne bismo trebali imati straha? Jer čovjeka je Bog otkupio. Izgovarajući ove riječi na Trgu svetog Petra, znao sam da će moja prva enciklika i cijelo moje papinstvo biti vezani uz istinu Otkupljenja. U Otkupljenju nalazimo najdublju osnovu za riječi „Ne bojte se!“: „Jer Bog je toliko ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca.“ (Iv 3,16).

Kršćani se ne bi trebali bojati bilo koje oluje koja bi ih mogla pogoditi jer imaju nadu u Isusa Krista koji je došao spasiti svijet od tame. Prema svetom Ivanu Pavlu II. ništa nam ne bi smjelo oduzeti nadu u Gospodina. “Ljudi i narodi cijeloga svijeta trebaju čuti ove riječi. Njihova savjest mora rasti u sigurnosti da postoji netko tko u svojim rukama drži sudbinu ovog prolaznog svijeta. A taj netko je ljubav.”

Kad znamo da Bog svime upravlja i da je on ljubav naši strahovi nestaju. Bog je ljubav i ako to istinski razumijemo više nemamo straha od „sadašnje svjetske situacije“ čak i ako ona potamni. Bog je ljubav i on svime upravlja.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja