Budi dio naše mreže

Fra Stjepan Brčina, konventualac sa Svetoga Duha, u emisiji "Duhovno duhovita večer" Hrvatskoga katoličkog radija 12. listopada ugostio je, ali i telefonom "priveo" više mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i europskih zemalja koji su protekloga tjedna sudjelovali na Tečaju Filip.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Kako je rekao u uvodu emisije, često se razočaravamo u naše mlade, jer mladi napuštaju Crkvu i ne žele dublje ući u vjeru. Međutim, u trodnevnom tečaju nove evangelizacije Filip od utorka 6. do četvrtka 8. listopada na ranču Kurilovec sudjelovalo je oko 350 mladih iz Zagreba, Slavonije, Dalmacije, Švicarske i Austrije.

Zato je Ana Marija Škrabić iz Solina ispričala svoje osobno iskustvo. Za Tečaj Filip saznala je preko Instagrama. “Svjedočenje me potaknulo, ali kad sam se prijavila, pojavile su se prve sumnje. Otvorivši Bibliju, pronašla sam Drugo pjevanje Pjesme nad pjesmama i shvatila da me Gospodin zove i da želim ići na tečaj. Tamo sam iskusila da me Bog ljubi! Znala sam to i prije, ali tamo sam to iz razuma spustila u srce. Shvatila sam da sam vrijedna i da sam Njegova ljubljena kći te da me jednako voli, bila ja čista ili prljava. Tijekom tečaja Isus je iz moga srca odnio sav umor i oslobodio moje srce za Sebe. Darovao mi je milost oprosta i mogućnost da počnem ljubiti Njegovom ljubavlju, nakon što sam osjetila Njegov mir i ljubav.”

Josip Ribić je, govoreći o plodovima duhovne obnove, naglasio da je donedavno na misu dolazio po navici, onako kako je bio uključen i u crkvene aktivnosti. “Međutim, vrijeme COVID-a prekinulo mi je sportske treninge i počeo sam istraživati duhovnost. Pratio sam neke svećenike na Youtubeu, ali sam uvidio da postoje i lažni proroci. Ljetos sam na Cresu sudjelovao na Kampu za mlade koji je vodio fra Josip Blažević. Tamo sam se temeljitije zapitao o svojoj duhovnosti i pomislio da bih mogao postati svećenik. Nakon povratka u Okučane, također na jednom euharistijskom klanjanju, osjetio sam isto. Nadao sam da ću na Tečaju Filip razlučiti imam li poziv za svećeništvo. Fra Stjepan mi je rekao da je svećeništvo dar i pozvao me na kraći boravak u samostanu. To me još čeka, a tu situaciju stavljam u vaše molitve”, zaključio je Josip.

Iz anksioznosti u radost života

Lucija je posvjedočila da je odrasla u katoličkoj obitelji, ali da je bila jako nezadovoljna svojim životom, posebno posljednjih pola godine kada su je dohvatile tjeskoba, anksioznost i mržnja. “Zavapila sam Bogu i otišla na Tečaj, sva nervozna i živčana. Ali molitva, pjesma i ples pomogli su mi da se oslobodim svega toga i puno sam isplakala.

Posljednjega dana susreta osjetila sam iskustvo živoga Boga, prestala plakati i počela se smijati, osjetivši radost i mir u srcu. Zahvalna sam na Tečaju, jer dan prije nisam htjela ni izaći iz stana. Tečaj preporučam svakome jer Isus stvarno čini čuda, zaključila je Lucija.

Vilim Umićević je dodao da je prije pet godina počeo raditi na svom odnosu s Bogom, ali posljednje dvije godine taj se odnos urušavao. “U Katoličkoj Crkvi nedostajalo mi je osobnog razmatranja Svetoga Pisma. Prijatelj iz djetinjstva me oduševio svojom promjenom, jer sam ga poznavao kao nezainteresiranog za vjeru. Sada je spominjao svoju Crkvu i pastora, a ja sam počeo preispitivati katoličku vjeru, čak očajavati kad bi se spominjala Marija, iako sam prije imao lijepa iskustva s molitvom krunice. Potres me stresao, ali Tečaj me “prodrmao”. Tamo sam upoznao prekrasnu ljubav Božju, ali i ljepotu, bogatstvo i istinu katoličke vjere i Katoličke Crkve, na čemu sam silno zahvalan”, posvjedočio je Vilim.

Karlo iz Dugoga Rata spletom je okolnosti saznao za Tečaj. “Vaše riječi su me opustile, srce mi je omekšalo, čak sam i ples vidio kao način slavljenja Boga. Sve sam to ponio u srcu, nastavio sam moliti i osjećam se ispunjenije”, potvrdio je Karlo.

Drugu sezonu emisije “Duhovno duhovita večer” fra Stjepana Brčine možete pratiti utorkom od 20 sati na Hrvatskome katoličkom radiju, uz video prijenos na Facebooku HKR-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja