Budi dio naše mreže

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

/ im

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš, piše Opus Dei.

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Krist nas je oslobodio odnosa s Bogom koji se temeljio na negativnim pravilima i ograničenjima, a darovao nam je u zamjenu život Ljubavi. Tekst pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1″Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje.” (Lk 22, 19). Molim li Boga da mi pomogne da ga prepoznam u Euharistiji i da svakim danom postajem sve više svjesna kolika je važnost milosti koju primam u pričesti? Na koji način nastojim prenijeti važnost svete Mise ljudima koji me okružuju?

2. “Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke” (Iv 6, 58). Stavljam li svakodnevno svoj život u njegove ruke: radosti, žalosti, poteškoće, kao i sve ostalo, znajući da me on uvijek prati i na taj način olakšava naš hod prema vječnom životu?

3. “Svom sam dušom čeznuo ovu pashu blagovati s vama prije svoje muke” (Lk 22, 15). Imam li želju, kada sam u mogućnosti, ući u Crkvu kako bih posjetila Gospodina i razgovarala s njim, klanjala mu se i zahvaljivala mu?

4. Nastojim li prikazivati svoju svakodnevnicu u svetoj Misi, kao žrtvu, da bi je Gospodin prihvatio, blagoslovio i sjedinio sa svojom žrtvom? Raste li moje pouzdanje kad znam da je tako moj život postaje otkupiteljski, unatoč objektivnim nejasnoćama i poteškoćama kojih će sigurno biti?

5. “Isus (…) budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio” (Iv 13, 1). “Ljubio me je i predao samoga sebe za mene” (Ga 2, 20). Što za mene znači to da je Isus dao svoj život i to do posljednje kapi krvi?

6. Potiče li razmatranje Gospodinova života, naročito otajstva njegova križa, da se iz ljubavi pokajem zbog svojih grijeha i da budem velikodušna?

7. Nastojim li se zaustaviti u životnim poteškoćama kako bih si posvijestila da je Bog uvijek uz mene i da ništa od onoga što mi se događa, bilo da je riječ o dobrim ili lošim stvarima, za njega nije nevažno? Jesam li svjesna koliko sam sretna što imam Boga za oca i prijatelja i što je moj život u njegovim rukama?

8. Kad ga je na križu dobri razbojnik zamolio da ga se sjeti u Raju, Isus Krist nije oklijevao ni na trenutak da li da ga prihvati: “A on će mu: Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!” (Lk 23, 43). Kako se osjećam znajući da me Gospodin prihvaća? Znam li u svom srcu prihvatiti cijeli svijet, onakav kakav jest, i jesam li zainteresirana za brige drugih?

Djelo kajanja

5. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja